Читај ми!

Већина избеглица бира паркове уместо прихватних центара

Упркос киши и нижим температурама, у београдским парковима и даље свакодневно борави по неколико стотина избеглица. Пет прихватних центара у Србији склониште је за тек петину оних који бежећи од рата пролазе кроз Србију.

Стотине избеглица и претходну ноћ провело је под отвореним небом са слабим заклоном од кише и на ниској температури. А на мање од 10 километара налази се прихватни центар у Крњачи у коме је свега 21 избеглица, са довољним капацитетом да прихвати све који се смрзавају у београдским парковима.

Избеглице избегавају центре, јер свако скретање са пута мере изгубљеним временом, али и из страха да ће им скретање са руте онемогућити даље кретање. У супротно их, кажу, на терену уверавају запослени у Комесаријату за избеглице.

"Уверавамо их да могу да дођу у центар, да могу да га напусте, како би их склонили из парка код Железничке станице јер то није место за тражиоце азила, није место за људе. Планирамо да уведемо и два аутобуска поласка која би ишла од хотела "Бристол" до Крњаче два пута дневно", каже Иван Мишковић из Комесаријата за избеглице.

Избеглице у Србији проводе мање од седмице, али очекује са да зима њихов боравак продужи. Решење је, кажу у Комесаријату, у појачавању капацитета постојећих прихватних ценатара и за то су, истичу, спремни.

"Располажемо са 350 кревета и у случају потребе капацитети могу да се прошире и на 500, 600 или 700. У случају да дође до дужег задржавања имамо за прво време довољне капацитете", истиче Мишковић.

У пет кампова у Србији, избеглице могу да рачунају на три оброка, лекарску помоћ, дечју заштиту и обезбезбеђење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи