Читај ми!

Пријава против полицајца због напада на екипу "Истиномера"

Независно удружење новинара Србије и редакција портала "Истиномер" поднели су начелнику Комуналне полиције Београда пријаву против комуналног полицајца Срђана Илића због ометања и примене силе према новинарима. Пријава и против полицајца због онемогућавања рада новинару дневног листа "Данас".

У притужби се указује да су комунални полицајци прекинули интервју који је снимала новинарска екипа Истиномера и тиме "прекршили права и слободе новинара и медија која су загарантована Уставом и законима Републике Србије, као и бројним међународним конвенцијама", преноси Бета.

Како се наводи у притужби, 25. септембра комунална полиција је прекинула интервју са Добрицом Веселиновићедм из иницијативе "Не да(ви)мо Београд" користећи силу, а полицајац Срђан Илић обраћао се новинарима и Веселиновићу "повишеним и дрским тоном", односно сa непоштовањем.

У прилогу притужбе достављен је видео-снимак инцидента који је детаљно описан.

Подносиоци притужбе указују да је комунални полицајац Срђан Илић поменутим поступцима повредио овлашћења и дужности из чланова 17, 18, 19 и 24. Закона о комуналној полицији.

"Законом о комуналној полицији није прописано на који начин комунални полицајац издаје упозорења и усмене наредбе, али је неспорно да не сме приликом предузимања претходно наведених радњи да злоупотребљава своја овлашћења, те да не сме према грађанима да се обраћа с непоштовањем, да повисује тон или да се понаша дрско на други начин.

Такође, приликом предузимања наведених радњи комунални полицајац не сме да прети странкама стављањем у изглед да ће оштетити имовину грађана", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је комунални полицајац Срђан Илић "без било каквог правног oдносно законског основа захтевао да се предметна опрема за снимање искључи", да се новинари удаље и при томе више пута упутио претње да ће оштетити сниматељску опрему.

Поред тога, Законом о комуналној полицији прописано је да је комунални полицајац дужан да пре провере идентитета обавести лице чији идентитет проверава о разлозима провере идентитета.

Полицајац Илић је без навођења било каквог разлога, понашајући се дрско, "наредио" новинарима да предају личне карте комуналним полицајцима, а затим неовлашћено применио физичку силу према Драгану Кујунџићу и Добрици Веселиновићу, додаје се у саопштењу.

Притужба против полицајца због дискриминације новинара Данас

НУНС је такође упутио и Министарству унутрашњих послова притужбу против неименованог полицајца због ускраћивања слободе кретања, ометања и дискриминације новинара дневног листа Данас Божидара Андрејића.

Како је НУНС саопштио, новинар Андрејић је у недељу, 27. септембра, на углу Светозара Радића и Црногорске улице наишао на кордон полиције који је обезбеђивао протестни скуп који се тада одржавао, где му је полицајац као услов за пролазак иза кордона тражио на увид чланску карту Српске напредне странке (СНС).

Пошто Андрејић није имао чланску карту СНС, јер није члан те странке, полицајцу је понудио своју новинарску легитимацију НУНС-а, коју полицајац није желео да погледа инистирајући поново на показивању чланске карте СНС-а, па му пролазак ипак није омогућен.

"НУНС је уложио притужбу, јер је полицајац новинара спречио да присуствује догађају за који је био и професионално заинтересован, чиме је прекршен члан 4 Закона о јавном информисању и медијима који забрањује сваки вид посредне и непосредне дискриминације новинара, а нарочито према њиховој политичкој опредељености и уверењу. Тиме је дајући себи за право да новинару ограничи приступ јавном догађају, службеник МУП-а извршио цензуру медија која је чланом 50 Устава Србије најстроже забрањена, нарочито ако потиче од органа извршне власти", навео је НУНС у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи