Читај ми!

Све више избеглица стиже у Димитровград

Свакога дана из Бугарске на територију општине Димитровград уђе више од 200 избеглица. Погранична полиција их региструје у дворишту некадашње касарне. Црвени крст је обезбедио храну и воду, али недостају топла одећа, обућа и просторије за смештај.

Два месеца је трајао Емиров пут из Авганистана до Србије. Док то говори показује своје рањаве ноге и објашњава да су најгори третман имали у Бугарској, где су два дана провели у притвору.

"Србија је лепо место и са избеглицама се поступа добро. Из Авганистана бежимо јер нам тамо не дају да живимо у миру. Наш циљ је једна од земаља Европске уније, првенствено Немачка", каже Емир.

Слична је судбина и осталих избеглица, а сви се надају бољем животу.

"Ја сам из Авганистана. Идем у Немачку јер је моја земља у рату. Стално страхујемо од талибана. На путу смо већ 25 дана. У Србији нисмо имали никаквих проблема", каже избеглица.

Црвени крст Србије обезбедио је храну и средства за хигијену, а монтирана су и два шатора како би се избегли склонили од кише.

Највећи проблем је недостатак тоалета и топле просторије за привремени смештај.

"Апелујем на све донаторе да нам, уколико постоји могућност, доставе бар још два контејнера са топлом одећом и обућом, кишним кабаницама, водом", каже Весна Тодоров из Црвеног крста Димитровград.

Свакога дана из Димитровграда пут Београда крене четири до пет ванредних аутобуса.

"Цене карата су уобичајене. У свим возилима има истакнут натпис на енглеском и српском језику о релацијама, ценама и начину плаћања", каже Горан Ристић из предузећа "Јеремић превоз".

Локална самоуправа Димитровграда ребалансом буџета издвојила је милион динара за збрињавање и помоћ избеглицама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи