Читај ми!

Повереница захтева истрагу због напада на чланицу "Лабриса"

Повереница Србије за заштиту равноправности Бранкица Јанковић најоштрије је осудила физички напад на активисткињу "Лaбриса" Драгослову Барзут и још три девојке, и затражила хитну реакцију надлежних како би се спречило хомофобно насиље.

"Апсолутно је недопустиво и за сваку осуду нападати жене које су седеле у кафићу, из било ког разлога. Посебно забрињавају подаци које је навео "Лабрис" о овом нападу мотивисаном мржњом због личног својства, јер то представља један од најгрубљих и по последицама најпогубнијих облика дискриминације и чини да се све ЛГБТ особе, али и све жене осећају несигурно и небезбедно", оценила је повереница у саопштењу, а преноси Бета.

Додаје да очекује да надлежни нађу и казне нападаче, јер се "не сме дозволити, нити толерисати да било ко физички напада наше грађане и грађанке".

Јанковићева је истакла да само делотворно поступање надлежних органа може послати јасну поруку нападачима, заговарачима оваквих напада и најширој јавности, а то је да ће се злочин из мржње, дискриминација и насиље над женама најоштрије кажњавати.

"Управо адекватан одговор система представља најјаснију поруку, а уједно и најефектнији начин превенције", додала је повреница.

Повереница напомиње да у демократском друштву какво Србија настоји да буде, неповредивост физичког и психичког интегритета свих и забрана дискриминације морају бити гарантовани и делотворни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи