Читај ми!

Пензионисање лекарки опасност по здравствени систем

Када 12. октобра ступи на снагу нови закон о одређивању максималног броја запослених у јавном сектору, најмање 3.467 лекарки широм Србије биће пензионисано. То је број жена које су напуниле шездесет година и шест месеци. Уколико у потпуности буде поштован закон, из Министарства здравља упозоравају да ће нам здравствени систем пасти.

Од лекара који су испунили услове за пензију 350 су лекари опште медицине, а свака трећа жена коју чека пензија је педијатар или дерматовенеролог.

"За 2015. – укупно петнаесторо би требало да оде, доктори су, рецимо, једна четвртина. Сигурно ће се то одразити на рад болнице, јер то су најискуснији доктори... Да бисте направили доброг доктора, треба вам 10 година", истиче докторка Снежана Ракић, директорка ГАК "Народни фронт".

Државни секретар у Министарству здравља проф. др Берислав Векић каже да Министарство за државну управу инсистира на томе да сви који су испунили услове треба и морају да оду у пензију.

"Ми смо става да, ако применимо дословно ту уредбу, практично ћемо доћи у ситуацију да ће нам здравствени систем пасти", каже Векић.

Због озбиљности ситуације која би ускоро могла да задеси здравство, хитно је заседао Управни одбор Лекарске коморе, а Удружење педијатара писало ресорном министарству.

Обратиће се и заштитнику грађана, односно повереници за равноправност, због тога што ће применом тог закона жене у белим мантилима бити дискриминисане јер не остварују право да раде до 65. године као њихове колеге.

"Нелогично је да једна област као што је педијатрија, која је проглашена дефицитарном граном, применом овог закона у наредне три године остане без око 450 лекара... Родитељи треба да знају да ускоро њихову децу неће имати ко да лечи", рекао је председник Удружења педијатара Србије проф. др Радован Богдановић.

И проф. др Весна Јовановић, директорка Лекарске коморе Србије, каже да има разлога за забринутост.

"Увидом у нашу базу података, од укупно 32.800 лекара, око 3.500 су жене које испуњавају услов да тог дана, 12. октобра, оду у пензију", истиче Јовановићева.

Векић указује да имају рок до шестог октобра да прикупе све податке.

"Имаћемо јасно прецизиране и све специјалистичке области, па ћемо тек после тога изаћи са јасним бројкама које ће специјалистичке гране са овом уредбом бити најугроженије", рекао је Векић.

Како је РТС-у потврђено у Министарству здравља, када буду добили дефинитивне спискове оних који су стекли услов за пензију, односно оних без којих установа не може, јер немају одговарајућу замену, тек онда ће одлучивати и дати сагласност коме треба одложити пензију. Имаће у виду и то колико је незапослених на бироу, а колико младих чека посао.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи