Читај ми!

Превенција најефикаснија у борби против инфаркта

Поводом Светског дана срца, у Клиници за кардиологију Клиничког центра Србије одржана су бесплатна предавања о инфаркту срца, аритмији, срчаној слабости, секундарној превенцији и хипертензији.

Клинички центар Србије саопштио је да су грађани имали прилике да после предавања, од кардиолога чују савете како да умање ризик од срчаних болести и сачувају здравље срца.

Том приликом, истакнуто је и да је уз подршку Министарства здравља постигнут напредак у збрињавању акутног инфаркта, као и да се ради на додатном унапређењу мреже коронарних јединица и едукацији, како би пацијенти имали медицинску помоћ у оптималном периоду, преноси Танјуг.

Указано је и да су након инфаркта пацијенти под великим ризиком, јер сваки пети, у наредних пет година од инфаркта, завршава смртним исходом.

Према речима директора Клинике Арсена Ристића, превенција јесте најефикаснији и најјефтинији облик борбе против кардиоваскуларних болести, али када дође до инфаркта, савремена терапија против стварања крвних угрушака значајно повећава шансе за преживљавање.

Истакао је и да наизглед високи трошкови савремене терапије за инфаркт не само да смањују смртност, инвалидитет и поновно обољевање, већ дугорочно чине збрињавање болесника и економски исплативим за друштвену заједницу.

Упозорио је да у Србији нису сви лекови подједнако приступачни пацијенту.

"С обзиром на материјалну ситуацију у Србији, заступљеност кардиоваскуларних болести и високу стопу умирања од њих, важно је направити приоритете како би лекови који смањују ризик од поновљеног инфаркта и смањују смртност, били доступни већем броју болесника", сматра Ристић.

Према подацима Светске здравствене организације, у неразвијеним земљама 75 одсто пацијената се не придржава препоручене терапије, упркос настојању лекара.

Сви посетиоци данас добили су и информативно – едукативни материјал о превенцији срчаног удара, и са саветима како да умање ризик после инфаркта.

Светски дан срца се обележава широм света 29. септембра, јавним манифестацијама, догађајима за пацијенте и стручним скуповима, у циљу подизања свести о кардиоваскуларним болестима као најчешћем узроку смрти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи