Читај ми!

Радови на обнови Хиландара по плану

Комисија Владе Србије, којом је председавао министар културе и информисања Иван Тасовац, констатовала је за Хиландар на Светој Гори, да су досадашњи радови на реконструкцији манастирског комплекса извршени квалитетно у потпуности у складу са планом и програмом. Хиландар није споменик већ савременик и као такав представља важан део не само религијског него и културног идентитета, поручио је Тасовац.

На седници у манастиру Хиландар комисија је позитивно оценила досадашњу динамику радова која је, због специфичности, била једино могућа, као и досадашњи утрошак средстава, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Разговарало се о ургентним радовима на објектима који су угрожени, али нису страдали у пожару, као и предлогу Плана рада за 2016. и неколико наредних година.

Комисија је, као приоритете у даљем раду, означила покривање Белог конака до краја 2015. и завршетак радова на овом објекту до пролећа 2017. године.

Најављен је и завршетак испитивања терена на којем су Игуменарија и Дохија, у наредних годину дана, да би се тачно утврдила природа њихове нестабилности.

Зарад потенцијалног убрзања динамике радова, размотрена је могућност ангажовања већег броја радника на терену да би се увећао обим извршених радова током грађевинске сезоне.

Указано је и на проблем непостојања адекватних услова у оквиру Ризнице манастира, који је неопходно решити да би били створени услови за конзервацију, презентацију и чување покретног материјала који се тамо налази.

После седнице чланови Комисије су у оквиру манастирског комплекса обишли Саборну цркву, Велики конак, Бели конак, улазну зону, Ризницу, звонару, Трпезарију и објекат Сенаре. Обишли су и радове на реконструкцији манастира који се изводе током ове године.

"Велика је привилегија крочити на тло Хиландара који представља духовни оријентир и прошлости и садашњости и будућности", изјавио је Тасовац, пошто се упознао са током радова на обнови манастира.

Игуман манастира Хиландар Методије рекао је да је хиландарском братству велика радост и част што су угостили чланове Комисије за Хиландар и што су одржали седницу у зидинама манастира.

Наредна седница Комисије за Хиландар биће одржана када Скупштина Србије усвоји буџет за 2016. годину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи