Читај ми!

Додељене награде за извештавање о сивој економије

Сива економија један је од већих проблема који оптерећују мала и средња предузећа и наносе велику штету, те је неопходно решавати га системски, поручено је са скупа на којем су додељене новинарске награде за извештавање "И ја кажем НЕ илегалној трговини". Добитница награде и новинарка РТС-а Тамара Танкосић.

Добитница награде Марија Вучић из Јужних вести која је писала о продаји резаног дувана и алкохола на пијацама, утаји пореза, неиздавању фискалних рачуна и раду на црно, рекла је да су високи намети и порези ствари које гурају у сиву економију, преноси Бета.

Вучићева је рекла да се на плату од 25.00 динара плаћају намети од 10.000 до 15.000, што је неодрживо за приватника.

Награде "И ја кажем не илегалној трговини" добили су и Дијана Суботички Милетић из кикиндске телевизије, новинарка РТС-а Тамара Танкосић, Марко Смиљковић из интернет портала Грађанин, дописник Б92 из Лесковца Бранислав Илић и новинар Вечерњих новости Марко Лопушина.

Иван Радак из Националне алијансе за локални и економски развој (НАЛЕД) рекао је на скупу да је истраживање НАЛЕД-а показало да је привредницима сива зона већи проблем од пореза и доприноса на зараде.

Истраживање је показало да сива економија смањује приходе чак до 30 одсто, да смањује промет, приморава на отказе и затварање због нелојалне конкуренције.

Како је навео, предузетници осећају да расте број нерегистрованих фирми, те је неопходна конкретна акција за спречавање сиве економије.

Радак је рекао да је међу приватницима мањак поверења у систем и санкционисање сиве економије, као и да је пало поверења у државу.

На скупу је речено да је неопходно да и грађани пријављују фирме које су у сивој зони, јер је штета коју оне наносе држави и грађанима огромна.

Руководилац Центра за мала и средња привредна друштва, Привредне коморе Србије, Александар Грачанац истакао је да постоји стратегија за сузбијање сиве економије и да је Влади Србије предложено доношење посебног закона о томе.

"Овај проблем се мора посматрати системски и тако га треба и решавати и сва министарства морају да буду укључена у решавање тог проблема", рекао је Грачанац.

Менаџер невладине организације "Енека" Миливоје Јовановић рекао је да нису довољне само казне, већ су неопходне и стимулативне мере за прелазак из сиве економије у легалне токове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи