Читај ми!

ОЕБС увео линију за пријављивање претњи новинарима

Мисија ОЕБС-а на Косову започела је кампању јачања информисаности којом позива новинаре да пријаве случајеве застрашивања, претњи или уцена користећи нову линију за помоћ коју је отворило Удружење новинара Косова, које окупља новинаре медија на албанском језику.

Број бесплатне линије за пријављивање претњи новинарима је 0800 11 333, јавља дописник РТС-а.

Кампања ће трајати месец дана, а укључује билборде на албанском, српском и турском језику који ће бити постављени широм Косова, сопштено је из централе мисије на Косову.

Циљ кампање је да информише новинарску заједницу о овој линији за помоћ и употреби прикупљених информација, како би се помогло органима за спровођење закона да предузму неопходне радње.

"Протекле године су биле прилично тешке за новинаре на Косову. Током 2014. године, најмање 27 новинара је застрашивано, упућиване су им претње, били су нападнути или се према њима лоше поступало", истакао је амбасадор Жан Клон Шлумберже, шеф Мисије ОЕБС-а на Косову.

"Сличан тренд присутан је и у овој години и већ су регистрована 22 случаја. Управо због тога, подржали смо Удружење новинара Косова да отвори бесплатну линију за помоћ преко Телекома Косова, а коју ће користити новинари да пријаве напада на њих на директан и поверљив начин", рекао је Шлумберже.

Додаје да "новинари треба слободно да извештавају о осетљивим питањима од јавног интереса. Неуспех да се истраже напади на њих охрабрују починиоце да наставе са таквим делима и потисну добро новинарство".

Председник Удружења новинара Косова Зекирја Шабани истакао је да осигуравање безбедности новинара захтева подршку и помоћ свих.

"Зато смо отворили ову линију за помоћ, доступну 24 часа, седам дана недељно, где ће новинари моћи да поднесу своје жалбе, забринутости или претње. Линија за помоћ ће нам такође користити како бисмо направили скуп података о случајевима који укључују новинаре, а који ће бити коришћени како би се новинари боље заштитили и покушали да окончамо некажњивост починилаца", рекао је Шабани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи