Читај ми!

Обележан дан РХМЗ-а

Директор РХМЗ-а Југослав Николић рекао је, поводом обележавања дана РХМЗ-а, да је у овој години добијена грађевинска дозвола и завршен главни пројекат за изградњу новог објекта метеоролошке станице на Златибору.

Југослав Николић је рекао да ће на објекту у Куршумлији бити извршени радови на увођењу електричне и грејне инсталације, али и унутрашњи радови тако да ће објекат до краја године бити стављен у употребу.

Николић је навео да је у току и припрема документације за изградњу објеката у Зајечару и Пожеги и додао да ће се у наредном периоду, према приоритетима и финансијским могућностима, радити на реконструкцији и изградњи других објеката у мрежи метеоролошких и хидролошких станица.

Николић је на свечаности у РХМЗ подсетио да је редовно праћење временских прилика у Србији започето 1888. године када је на Крстовдан тадашњи министар просвете и црквених дела Владан Ђорђевић донео Уредбу о оснивању јединствене мреже метеоролошких станица у Краљевини Србији.

"На тадашњим станицама, такозваним штацијама, радили су најученији људи тога времена, учитељи, свештеници...", додао је Николић.

Како је рекао, РХМЗ учествује у међународним пројектима чија се реализација финансира из фонда за предпристпну помоћ (ИПА фонда) и из других фондова ЕУ као и на основу билатералних споразума.

Говорећи о пројектима који су тек у припреми, Николић је као пример истакао Национални ИПА пројекат опоравка после поплава који је финансиран од стране ЕУ.

"Одобрени буџет тог пројекта је око два милиона евра, а очекивани резултати су санација хидролошког осматрачког система, унапређење метеоролошког осматрачког система..", додао је Николић.

Навео је да је у припреми и регионални пројекат помоћи хидролошким службама у Босни и Херцеговини и у Србији након поплава 2014. године, који је финансира Владе Финске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи