Читај ми!

Јанковић: Још нема одговора на препоруку за разрешење Гашића

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао да није добио одговор на препоруку за разрешење министра одбране Братислава Гашића и директора Војно-безбедносне агенције (ВБА) Петра Цветковића, које је пре недељу дана поднео председнику Србије и председнику Владе Србије, али да очекује да одговор стигне.

"Наравно да очекујем. Елементарна је ствар да на овлашћење које сам искористио, а које је законом прописано, да стигне одговор, а сигуран сам да ће до тога доћи", рекао је Јанковић новинарима у Клубу посланика након обележавања Међународног дана права јавности да зна, преноси Бета.

Заштитник грађана Саша Јанковић поднео је 21. септембра препоруке за разрешење Гашића и Цветковића због њихове одговорности за незаконит и неправилан рад органа којима су на челу, и због несарадње са Заштитником грађана у вези са инцидентима током прошлогодишње Параде поноса.

Како је објављено на сајту омбудсмана, препорука за разрешење министра одбране Гашића поднета је премијеру Александру Вучићу, а за разрешење директора ВБА Цветковића председнику Томиславу Николићу, који поставља и разрешава директоре војних служби безбедности.

"Сви државни органи, а посебно такозвани органи силе, морају да се повинују Уставу и закону и да своја овлашћења користе у сврхе у које су им дата. Демократска цивилна контрола оружаних снага и служби безбедности демократски је стандард без кога војска и службе могу да се подвргну политичкој или личној моћи, са огромним штетним последицама", истиче омбудсман.

Министар одбране Братислав Гашић и директор ВБА Петар Цветковић погазили су оба принципа и исказали чврсту намеру да то чине и у будућности, због чега је моја јавна препорука за њихово разрешење била неминовна", наводи се у саопштењу Заштитника грађана од 21. септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи