Читај ми!

ЕУ припрема помоћ за земље Западног Балкана

Земље чланице Европске уније и Европска комисија ће на предстојећој конференцији у Луксембургу о Западном Балкану тражити начине да олакшају државама из региона да изађу на крај са таласом миграната, изјавила је портпаролка ЕК Наташа Берто.

"Циљ конференције је да видимо како можемо да помогнемо", рекла је Наташа Берто о скупу који ће 8. октобра окупити министре држава Западног Балкана и земаља чланица ЕУ и функционере Комисије, преноси Танјуг.

Бертова је подсетила да је ЕУ већ издвојила ванредну помоћ за Србију и Македонију како би олакшала прихват миграната и додала да очекује да ће на конференцији бити договорена додатна помоћ.

Одбила је да коментарише спекулације да ЕУ, у оквиру плана о "врућим тачкама", намерава да упути експерте за регистрацију имиграната у прихватне центре у Србији и Македонији.

Према плану који су прошле недеље усвојили представници земаља чланица, такве "вруће тачке" предвиђене су само унутар ЕУ, а за сада постоји само једна, на италијанском острву Лампедузи.

Наташа Берто најавила је да ће министри унутрашњих послова чланица ЕУ, који ће се такође окупити 8. октобра у оквиру редовног заседања Министарског савета, тада одлучити о састављању заједничке листе "сигурних земаља", међу којима ће се, поред Србије, наћи и остале земље из региона и Турска.

Грађани тих земаља ће, приликом тражења азила у ЕУ, пролазити кроз скраћену процедуру, што ће омогућити да брже буду враћени кућама.

Ова мера има за циљ да растереи земље домаћине од збрињавања азиланата са Западног Балкана, за које се сматра да азил траже из економских разлога, а не зато што им је живот угрожен.

Према подацима европске статистичке агенције Евростат, међу мигрантима који су у првој половини ове године тражили азил у ЕУ, налази се и око два одсто грађана Србије, али је број грађана Косова и Албаније знатно порастао и достигао 13 одсто укупног броја азиланата.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи