Читај ми!

Шабић: Индикативно што прво не отварамо поглавља 23 и 24

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оцењује да је само по себи индикативно што Србија у преговорима са ЕУ неће отворити прво поглавља 23 и 24.

Родољуб Шабић наводи да су све земље у преговоре улазиле отварајући поглавља 23 и 24 и завршавали са њима, наводи Танјуг.

"Ми ћемо изгледа кренути, а да нећемо почети са тим поглављима, што је само по себи индикативно", рекао је Шабић новинарима одговарајући на питања у вези са отварањем тих поглавља.

Према његовим речима, није главна ствар отворити поглавља, већ их затворити.

Шабић истиче да је, ако се изостави поглавље 35, које је специфично за Србију, врло индикативно што не почињемо са поглављима 23 и 24.

Према његовим речима, никако не би смело да нас не занима да ли наши грађани остварују или не остварују права и додао да ништа не значи што српски закон штити најосетљивије податке грађана посебним мерама, којих нема.

Повереник указује да замера институцији повереника релативну неажурност, јер ради са малим бројем запослених, који је мањи од оног предвиђеног.

Лавина жалби, како каже, показује да грађани верују институцији повереника, али ће се она под њом полако гуши.

"Не можемо на начин и у оној мери колико би желели брзо одговорати на захтеве грађана", напомиње Шабић.

Повереник напомиње да сада неко предвиђа јачање институције, али лавовски део пара планира да утроши 2018. или 2019, констатујући да је то тако јер се очигледно чека да актуелни повереник оде.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности пре пар дана је оценио да је и последња верзија Акционог плана за поглавље 23, кад је реч о областима слободе приступа информацијама и заштите података о личности, значајно испод потребног и очекиваног нивоа.

Тада је навео да планирани издаци за унапређење стања у областима у којима он делује нису утврђени на његов предлог ни усаглашавани с њим, да не стоји иза њих, те да напротив, сматра да су већим делом нерационални и непотребни.

На те примедбе Шабића одговорио је тада председник радне групе за израду плана Чедомир Бацковић, који је и помоћник министра правде, навевши да очекивања Повереника у вези са Нацртом Акционог плана за поглавље 23 јесу релевантна, али нису она која опредељују његову садржину и квалитет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи