Читај ми!

Све више деце са поремећајем у говору

Према подацима Института за фонетику, више од 60 процената деце у Србији има неки поремећај говора, осам пута више него пре педесетак година. Због тога се потреба за логопедима повећава упоредо са предлозима да се њихов број смањи.

Поремећаји говора код предшколске деце у Србији удружени су с поремећајима понашања, учења и пажње. Са децом ради 350 логопеда. Практично, на 25.000 становника имамо једног стручњака за такву врсту проблема. У земљама ЕУ један логопед покрива осам хиљада становника.

"Мој супруг и ја смо принуђени да плаћамо логопеда четири пута недељно, што је 15 евра по термину, што је стварно страшно за моја примања од 23.000 динара", каже Дана Мес, мама првака.

Укидањем логопеда у школама, тврде у Удружењу логопеда Србије, инклузија би постала само пука форма. И не само то.

"Самим тим што нећемо имати логопеда, ако се укине у редовном школству, још више ћемо преоптеретити здравствени систем, који је и иначе преоптерећен и који не успева да покрије европски стандард – да логопед спроводи терапије, уместо једном, два до три пута недељно", каже Наташа Лабовић, председница Удружења.

Завод за психофизиолошке поремећаје и говорну патологију "Проф. др Цветко Брајовић" у Београду једина је установа такве врсте не само у Србији већ и у региону.

"Завод је и даље у могућности и даље примамо нове пацијенте. Наравно, водећи рачуна да су наши дневни капацитети ипак ограничени. Дневно у нашој амбуланти збрињавамо 200 до 250 деце", истиче др Мирјана Мандић Колар, помоћница директора Завода.

У Министарству просвете кажу да на ту тему имају идеју – логопеде не укидају већ да оформе локалне тимове.

"Ми смо до сада имали ситуацију у Србији да имате три школе у општини и да и најмања школа има логопеда. Дакле, идеја јесте да онда тај логопед пружа подршку деци у неколико школа", појашњава Гордана Николић из Министарства просвете.

Добра вест стиже из Министарства здравља. Кажу да ће се у домовима здравља појачати служба рада са децом која имају развојни поремећај.

Више од хиљаду логопеда чека на бироу. Тај податак је мање битан од чињенице да се деца са проблемима у говору морају третирати о трошку државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи