Читај ми!

Две деценије од злочина у Вариводама

На данашњи дан пре 20 година, у селу Вариводе, недалеко од Книна, убијено је деветоро, углавном старијих људи између 60 и 80 година. За злочин који се десио скоро два месеца после акције "Олуја" до данас нико није одговарао.

Било је то скоро два месеца пошто је Фрањо Туђман подигао заставу на книнској тврђави. У далматинском селу Вариводе, 28. септембра 1995. године убијено је дeвет људи. Сви они поверовали су позивима да им се ништа неће десити ако остану код својих кућа. У селу је после 5. августа остао и муж Милке Берић, који је убијен на прагу своје куће.

"Као што је Туђман изјављивао да не треба бежати из својих кућа, он је поверовао. Он је рекао да не треба да идемо, да неће нам фалити ни длака с главе. Само су људи били паметни па су отишли, јер оно што је остало све је било побијено", сећа се Милка Берић, супруга убијеног Шпира.

Захваљујући снимцима УН телевизије, за злочин у Вариводама сазнао је цео свет. Под притиском међународне заједнице започела је истрага. Заједничка истрага вођена је и за злочин у селу Гошићу. У оба злочина учествовали су исти људи, који су пред полицијом признали злочин.

"Читао сам изјаву пред полицијом једног од оптужених, који је рекао да, када је ишао са тројицом да види те четнике – јер неко га је позвао да побије четнике у Вариводама – и када су их позвали, видели су двоје стараца, седе на неком свом трему испред куће. Овај је пуцао у њих одмах и ја сам му рекао: 'Па, нису то четници, то су старци", прича директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.

Међутим, када је суђење у Задру почело, сви су злочине негирали. На крају, сви су ослобођени због недостатка доказа.

"Кад имате сад суђење за ратне злочине, људи имају невероватно слабо памћење, ничег се не сећају, све су заборавили, а ви можете судити некоме само на темељу доказа и исказа сведока", указује председник Хрватског хелсиншког одбора Иван Звонимир Чичак.

На крају, Врховни суд Хрватске пресудио је да је оно што се десило у Вариводама био терористички акт за који је одговорна држава Хрватска. На основу те пресуде, неки од потомака убијених добили су новчану одштету. Али за злочин до данас нико није одговарао.

"И дан-данас они нису ништа криви, а свако вече траже правду за своју Хрватску, за свој народ. Нама не треба правда", наглашава Милка Берић.

Двадесет година после злочина, мештани села Вариводе кажу да су уморни од понављања истих прича које нико не чује.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи