Читај ми!

Лана Тафи уз младе у борби против лажних лекова

Деведеест шест одсто лекова који се продају преко нерегистрованих сајтова је лажно, а пацијенти који тако набављају медицинске производе то чине свесно улазећи у непотребан ризик по здравље. Жртве су неретко и млади. Уз њих ће, међутим, од сада бити "Лана Тафи", стрип јунак који ће их едуковати како свој живот не би доводили у опасност.

Велику опасност по младе представља узимање фалсификованих лекова. Они са тим производима долазе у контакт преко интернета, несвесни да тиме озбиљно и дугорочно угрожавају своје здравље.

Фалсификовани лекови односе више од 100.000 живота сваке године, или због токсичних ефекта, или зато што су лажни па немају права дејства. То је најбрже растућа криминална делатност на свету са огромном зарадом, и без ограничења у погледу типа лекова и места фалсификовања.

Стрип "Лана Тафи" је пројекат Савета Европе намењен свима који могу да дођу у сусрет са илегалним лековима који се дистрибуирају најчешће преко интернета, а пре свега деци, тинејџерима и студентима, каже за РТС Павле Зелић из Агенције за лекове.

"Покушали смо да горку пилулу тешких информација упакујемо у занимљиву обланду интерактивног стрипа", објашњава Зелић и додаје да док чита, читалац бира куда ће се кретати у стрипу – да ли ће на крају победити или се вратити на почетак.

Истиче да су у Србији, од нелегалних лекова, за сада најчешћи они рекреативног типа – за мршављење, анаболички стероиди.

Постоји, ипак, бојазан да ће се на нашем тржишту појавити и лекови за канцер и сиду, каже Зелић и истиче да за то морамо да будемо спремни. Србија је за криминалне организације које се баве њиховом продајом транзитна земља на путу из Кине, Индије и Пакистана, каже Зелић и истиче да овде они треба да буду заустављени.

Поручује да лекови треба да се набављају само у апотеци, уз консултацију, а никако другачије.

Како би се деци, младима и студентима појаснила ова тема на приступачан и занимљив начин, стрип "Лана Тафи" биће представљен вечерас у Студентском културном центру. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи