Читај ми!

Избеглицe не одустају упркос киши и хладноћи

На путу ка западним земљама, многи од избеглица предах налазе у парку код аутобуске станице у Београду. Комесаријат за избеглице и миграције током дана их је више пута позивао да се од кише склоне у Центар у Крњачи. Међутим, неколико стотина миграната остало је у парку, чекајући наставак пута.

Избеглица из Авганистана, Сирије, Ирака, Пакистана, у парковима код аутобуске станице и Економског факултета. Међу њима и породице са малом децом којима су једина заштита од кише мали шатори.

Представници Комесаријата за избеглице неколико пута су их обишли са преводиоцима и нудили им смештај у Крњачи. Тамо је тренутно свега 30 азиланата, а има 350 кревета.

"Не желе, они овде чекају своје даље везе, да наставе свој пут. Тренутно се рута променила, они иду даље ка Хрватској, њих би то успорило на неки начин. Мада ја не видим разлог да буду овде, нека оду на дан-два, нека оду, нек се окрепе па нек наставе пут даље", истиче Иван Мишковић, портпарол Комесаријата за избеглице и миграције.

Неки од њих смештени су у хостелима, а већини није тешко да проведу ноћ у парку да би што пре наставили пут.

"Немамо ни одећу за овакво време али ми желимо што пре да идемо даље. Ми имамо план да идемо одавде сутра", каже један од избеглица.

У парку им је обезбеђена медицинска помоћ и храна.

"Пружамо им помоћ у храни, одећи, декама, с оним што имамо. Сваки дан је ту вечера, кувамо им чај", прича Дино Бркљача из Ремар удружења Србије.

Процењује се да је тренутно у Србији око 10.000 избеглица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи