Читај ми!

Тегла која храни целу општину

Упркос суши, домаћице из Коцељеве ове сезоне имале су посла више него икада. Плодове из својих пластеника и воћњака прерадиле су у зимницу по рецептима својих бака и тако оствариле већу зараду. Да нађу купце већ седми пут помаже им Фестивал зимнице, а женско предузетништво подржала је и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић.

Oд пластеника до смедеревца, годишње се у Коцељеви произведе око 20.000 тегли слане и слатке зимнице. Породица Митровић на свом имању убере 10 тона свежег поврћа, од чега трећину преради у тегле. Сваке године повећавају количину коју углавном продају на сајмовима.

"Ове године имамо око 2.000 тегли зимнице. Новина је сомборска паприка пуњена сиром у маслиновом уљу. Ми се овим бавимо већ седам година", каже Славица Митровић из Коцељеве.

Многе овдашње породице од зимнице живе. У свакој теглу је уткан рад, традиција и много љубави.

Милица Павловић је ове година направила око хиљаду тегли. Сваке године увећава производњу јер, како каже, могла би да прода више него што може да произведе.

"Радим из љубави према нашој деци, да им на трпезу дође добра, здрава храна. Радим са задовољством са децом и унуцима", каже Тиосава Ђорђић.

Иницијативу посавотамнавских домаћица и њихов фестивал подржала је и потпредседедница Владе Србије Зорана Михајловић.

"Овде су жене показале да женско предузетништво може да успе и наш је задатак да то проширимо, да сваки град има своју Коцељеву, да подржимо жене предузетнице, да им помогнемо и да их запошљавамо", поручила је министарка.

Председник Скупштине општине Коцељева Верољуб Матић рекао је да је та општина постала престоница зимнице.

"То је развојна шанса ове општине јер је пољопривреда овде најразвијенија грана, ово је финални производ који уз туристичку има и економску сврху", рекао је Матић.

Поврће се у Коцељеви гаји у пластеницима на 500 хектара и још на 100 хектара на отвореном. Већина се преради у тегле. Многе од њих не сачекају фестивал и стигну на трпезе других континената.

Фестивал је ове године посетило око 10.000 људи. Увећава се и производња, али недостаје једино удруживање како би овај домаћи производ лакше освојио светско тржиште.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи