Читај ми!

"Повереникова очекивања релевантна, али не и пресудна"

Председник радне групе за израду Нацрта Акционог плана за поглавље 23 Чедомир Бацковић наводи да су очекивања Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности релевантна, али нису она која опредељују његову садржину и квалитет.

Чедомир Бацковић је, коментаришући Повереникове наводе да је Нацрт значајно испод очекиваног, рекао да квалитет плана опредељују очекивања државе и радне групе као интерресорне целине и очекивања Европске комисије.

"Повереникова очекивања, иако су релевантна, нису од пресудног значаја", рекао је Бацковић Танјугу.

Бацковић сматра да Повереник није упознат са добрим делом процеса који коментарише и начином рада, и напомиње да се Повереник не обраћа Мининистарству правде, већ радној групи за израду Акционог плана за поглавље 23.

Како је истакао, Повереник Родољуб Шабић више пута је позиван да учествује у раду радне групе, али је то одбио.

"Да је учествовао онда би знао да је буџетирање вршено по методологији ЕК са којом очигледно није упознат", рекао је Бацковић.

Према његовим речима, време је да се демократски сазрева и да се схвати демократски процес.

Основно правило у развијеном демократском друштву, како је указао, јесте да не може један исти орган да доноси закон и да га спроводи.

"Није антидемократски да у изради закона учествује и онај ко га спроводи, али мора да добије ширу слику како се тај закон одражава на друштво у целости па и у односу код нас на систем европских тековина и евроспких вредности", рекао је Бацковић, који је и помоћник министра.

Бацковић је подсетио да је у изради акционог плана учествовало и цивилно друштво које га подржава.

Европска комисија дала је позитивино мишљење на Нацрт акционог плана за поглавље 23, које је једно од најбитнијих поглавља у приступним преговорима за чланство у Европској унији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи