Читај ми!

Ревизија инвалидских пензија, велики посао тек предстоји

За годину дана од почетка прве и једине ревизије инвалидских пензија у Србији, 226 таквих пензија је укинуто. Одлучено је да се пред лекарску комисију поново позове око четири хиљаде пензионера, а због малверзација почела су и прва хапшења. За сада су ухапшене три особе, међу којима и радници Фонда. Велики посао тек предстоји, кажу надлежни.

Оно што лекарска комисија није могла или хтела да примети открила је ванредна ревизија пензија.

Две одобрене и две инвалидске пензије за које је процедура била у току, испоставило се, имају потпуно исту документацију, корисници различита имена, али исту фотографију.

Начелник Одељења за медицинско вештачење Фонда ПИО Дика Кајевић каже да су приметили да се један осигураник, на коме су видљиви знаци оперативног захвата, појављивао за друге особе у поступку остваривања права на инвалидску пензију.

Ухапшени су особа која се лажно представљала и два службеника Фонда. На потезу је тужилаштво.

Директорка Фонда ПИО Драгана Калиновић истиче да је Фонд тај који иницира сталне контроле и сарадњу са МУП-ом и истражним органима.

Упитана да ли Фонд осећа одговорност због хапшења својих службеника, Калиновићева каже да је њој као директору врло непријатно кад се такво нешто открије, али да је откривање неправилности и сталне контроле у том систему начин да се врати поверење грађана у државне институције и институцију какав је Фонд.

Због 37.000 сумњивих пензијских решења, више од 3.000 пензионера већ је позвано пред лекарску комисију. Чак 70 одсто њих није се одазвало на први позив.

"Ти који се нису одазвали биће позивани још једном, двапут и онда ће им бити укинута пензија", упозорава Дика Кајевић.

До сада је укинуто 226 пензија, за још 18 извесна је иста судбина.

Здравствено стање око 2.000 прегледаних пензионера било је у складу са инвалидским пензијским решењем.

Иако свеобухватне ревизије до сада није било, велике акције откривања малверзација око инвалидских пензија вођене су 2002. и 2005. године, када су, између осталих, ухапшена и 23 службеника Фонда.

Четвртина њих вратила се на посао јер је ослобођена оптужби.

Ипак, последњих година, број инвалидских пензија смањује се за око 10.000 годишње.

Са некадашњих 27 одсто њихов удео у укупном броју пензија пао је на 18 процената.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи