Читај ми!

Онколошки апарат као украс

Осим у појединим приватним лабораторијама, у државним здравственим установама жене и даље не могу да провере да ли носе гене који могу да доведу до рака дојке или јајника. Апарат најсавременије генерације стигао је у Институт за онкологију Србије пре четири месеца, али се не користи. Из Института очекују да средства за неопходне реагенсе добију током октобра.

Институт за онкологију и радиологију добио је важан апарат, али он и даље служи као украс. Није урађен ниједан тест, иако одговор на питање да ли ће због генетске предиспозиције можда оболети од рака јајника или дојке чека велики број пацијенткиња. Донатори су направили важан корак поклонивши апарат, али не и најважнији.

Начелница Одељења за експерименталну онкологију Др Мирјана Бранковић Магић напомиње да нису набављени неопходни реагенси да би се процес генетичког тестирања за наследни облик рака јајника и дојке и покренуо. "У међувремену, ми смо, у сарадњи са Фондацијом принцезе Катарине обезбедили средства из једне стране донаторске куће, која још нису достављена Институту, али се очекују током следећег месеца, наводи Мирјана Бранковић Магић.

Директор Института за онкологију и радиологију Радан Џодић истиче да је тој здравственој институцијi неопходна помоћ, не само фармацеустких кућа већ и добре воље који могу циљано да донирају.

Стручњаци објашњавају да се генетски тестови у онкологији односе на строго селектовани део популације, који има предиспозицију за неки од наследних синдрома канцера, што значи да то не би било снимање стања целе популације.

Тест открива наследне предиспозиције, па би стручњаци тестирали целу породицу. Карцином дојке, од кога жене у Србији најчешће оболевају и умиру, наследан је у пет до десет одсто случајева, док од најсмртоноснијег гинеколошког канцера – рака јајника – гени могу да буду одговорни за болест код сваке десете жене.

"Када се уради тесирање, и ако се открију промене, пацијенкињама се предлаже клиничко праћење, редукција ризика – хирургија", наводи Мирјана Бранковић Магић.

На Западу се превентивно уклањање јајника и дојки све чешће ради. Jавности је најпознатији случај глумице Анђелине Џоли. Према подацима Института за онкологију и радиологију Србије, ранија искуства су показала да у просеку од 50 тестираних жена, две се одлуче на овај драстичан превентивни потез.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи