Читај ми!

Шести пут одржана Ноћ истраживача

Овогодишња "Ноћ истраживача" у Београду одржала се у различитим просторима дуж целе Кнез Михаилове - од галерије САНУ, Француског института, Института Сервантес, галерије "Прогрес", Библиотеке града Београда, до Академског парка, где су били постављени шатори, у којима су се налазили истраживачи са различитим радионицама и експериментима.

У Француском институту, где је вечерас почела "Ноћ истраживача", приказана је "Учионица будућности", која је била садржана од интерактивне табле, математичких формула које лебде у ваздуху и хемијских експеримента са "експлодирајућим" занимљивим резултатима.

"Учионица будућности" се састојала од четири дела: Млади хемичари и они који воле магију, Неустрашиви физичари, Радознали математичари и Наши најмлађи истраживачи.

За то време су у Институту Сервантес посетиоци могли да виде "дневну соба и град будућности".

Поставка приказује нове и алтернативне начине дизајна животног простора у циљу, не само смањења утрошка енергије или коришћења алтернативних извора, већ и редизајнирању и поимању простора.

Такође, Институт Сервантес је био један од пунктова у узбудљивој игри "Лов на благо", која се одржавала на четири тајне локације у Кнез Михаиловој улици.

Пункт у Сервантесу се звао "Проговорите клингонски", док су остали носили називе "Фарме будућности", "Направи свог мутанта", "Флуоросцентни љигавац".

Посетиоци који су учествовали у овој авантуристичкој игри требало је после завршеног задатка да нађу носача печата и да печатирају картицу коју су носили.

Првих 100 посетилаца добило је награде од пријатеља манифестације "Ноћ истраживача", али и сваки учесник који није стигао у првих 100, а успешно је завршио потрагу за благом и донео печатирану картицу на увид, добио је неку од симпатичних утешних награда.

У Академском парку било је много занимљивих пунктова за децу, а један од њих је "Хари Потер магија", где су могли, уз помоћ хемијског експеримента, да се виде зелени пламен, левитација, невидљиво мастило или мастило које мења боју.

Одржана је и бина посвећена Марији Кири под називом "Светло Марије Кири", а нешто касније одржана је трибина "Музика уместо лека", где је било речи о томе како ремек-дела класичне музике утичу на сва жива бића, као и о томе да најновија открића доказују да тоналитет, терца и скала имају исцељујућа дејства на наше здравље.

Библиотека града Београда припремила је за посетиоце "Пут око света за 60 минута", где једним кликом можете да видите шта се тренутно дешава у Паризу, Берлину, Хирошими, Венецији, на копну, у ваздуху или на дну мора.

Циљ манифестације да се шира јавност, а пре свега најмлађи, упознају с оним што је посао истраживача, чиме се они свакодневно баве и на који начин доприносе да свет у коме живимо буде бољи, рекли су организатори.

Осим Београда, "Ноћ истраживача" се вечерас одржала у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Зрењанину, Суботицу, Панчеву, Ћуприји, Јагодини и Свилајнцу, док се широм Европе одржала у чак 300 градова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи