Одржан "Рома прајд" у Београду

У Београду је одржан први "Рома прајд" који су представници ромске заједнице и неколико невладиних организација организовали како би указали на проблем изражене дискриминације и сиромаштва међу припадницима ове националне мањине.

Поворка уз ромске заставе и музику пошла је испред зграде Владе Србије, а завршиће се испред "Миксер хауса", где почиње Фестивал ромске културе и активизма, преноси Бета.

"Окупили смо се да промовишемо нашу културу. Култура и традиција су наш најбољи заштитни знак", рекао је члан организационог одбора Фестивала ромске кутуре Драган Грачанин.

Грачанин је истакао да су проблеми ромске заједнице вишеструки.

"Све већи број Рома завршава факултете, а у тој популацији и даље постоји 95 одсто радно способног становништва које нигде не ради. Међу Ромима је за 20 година краћи животни век него међу остатком стаовништва. Услови живота тог становништва су катастрофални", указао је Грачанин.

Истакао је да је потребно системски решити проблеме Рома, а један од корака је доношење закона који спречава принудно исељавање без трајног смештаја.

"Рома прајд" су у знак солидарности подржали представници Параде поноса.

"Мислим да је обавеза сваког грађанина да подржи сваку заједницу која је рањива и дискриминисана у Србији. Недостаје нам солидарности. Ово је протест против дискриминације, а у знак солидарности с нашим суграђанима", казао је члан организационог одора Параде поноса Горан Милетић.

"Рома прајд" подржала је и представница Европског парламента Сораја Пост која је истакла да Роме треба укључити у све друштвене токове и омогућити им равноправне услове живота.

У организационом одбору данашње манифестације је девет ромских организација, а још десет ју је подржало.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи