Читај ми!

Жупска берба у славу вина

"Жупа је увек рађала сунце, носила нови дан", слоган је 52. Жупске бербе, која је почела у Александровцу. Отварању ове четвородневне манифестације, поред Гуче најстарије у Србији, претходила је ретроспективна изложба "Све наше бербе" у завичајном музеју.

На првој берби 1963. године, наступио је ансамбл из Сенегала. Жупљани су тада први пут видели црнце, али и акробације у ваздуху глумца Драгољуба Алексића. Прво заштитно лице бербе била је манекенка Анђелка Петровић, а са локалним фудбалским клубовима играла је Црвена звезда.

"Можда је интересантно да је плакат за све Жупске бербе настао на основу фреске Миће Поповића, која је постојала у "Вино Жупи" и изгорела у пожару", рекао је хроничар Жупске бербе Миљко Симић.

Винска улица је први пут отворена пре 17 година и у време бербе је најпрометнија у Србији, захваљујући производима од грожђа које свако понесе као сувенир.

Жене које смо затекли у дегустацији вина и ракије сматрају да се боље разумеју у пића због истанчаног укуса.

Међу виноградарима доста младих и једини винар чији је подрум у пољани Лукаревина, старом виноградарском насељу.

"У тој мојој Лукаревини могу да се чују само птице и фазани. А вино воли тишину", каже Братислав Ракићевић, винар из Веље Главе.

Александар Ћурчић, винар из Крушевице, каже да је задовољан приносима и да је грожђе са великим процентом шећера, што је добро за цену и квалитет вина.

Од петка ће уместо воде фонтаном у центру града потећи "жупска ружица". Током бербе у Александровцу често се отварају привредни и друштвени објекти, а 1969. године, када је грожђе преродило, тек изграђен базен напуњен је са 105 вагона слатке шире.

Свечаним дефилеом учесника из чије се поворке спонтано развило коло у центру Александровца и културно-уметничким програмом у част бербе и младог вина званично је отворена Жупска берба, коју током неколико дана посети на десетине хиљада гостију. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи