Читај ми!

Уставни суд: Смањење пензија није противуставно

Уставни суд је одлучио да оспорени Закон о привременом уређивању начина исплате пензија није у супротности са Уставом и потврђеним међународним уговорима.

У саопштењу суда се наводи да је на седници одржаној 23. септембра окончан поступак оцене уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија.

Након анализе одредаба оспореног закона са становишта свих битних навода иницијатора, суд је нашао да нема основа за покретање поступка за утврђивање неуставности закона и његове несагласности са потврђеним међународним уговорима, истиче се у саопштењу.

Уставни суд је утврдио да из оспореног Закона следи да се њиме уводе интервентне мере које се предузимају да би се у условима економске кризе очувала финансијска одрживост пензијског система, што конкретно значи могућност редовне исплате пензија.

У саопштењу се напомиње да је за суд нарочито значајно било то што се прописане мере не односе на пензионере чија је висина утврђене пензије до 25.000 динара, којих, према подацима које је суд прибавио, у Републици има више од 750.000.

У саопштењу се додаје да с обзиром на укупан број пензионера и висине пензија у Србији, то значи да највећи број пензионера није обухваћен прописаним мерама.

Имајући у виду и то да у овом тренутку најнижа пензија утврђена у складу са Законом о пензијском и инвалидском осигурању износи свега нешто више од 13.000,00 динара (при чему је за тзв. пољопривредне пензионере најнижа пензија чак око 10.000,00 динара), Уставни суд је оценио да је "заштићеним" износом од 25.000,00 динара, у реалним економским приликама у којима се друштво налази, спорним законом обезбеђено старање о економској сигурности пензионера, а што представља уставни налог из члана 70 став 2 Устава.

Када је реч о пензијама које су обухваћене законом предвиђеним мерама, Уставни суд сматра да су основане тврдње иницијатора да пензија која је стечена у складу са законом представља имовину пензионера.

Међутим, суд указује да из Устава не произлази гаранција пензијског давања у одређеном износу, јер је, како се наглашава у образложењу, ограничење имовинских права, под одређеним условима, дозвољено и према нашем Уставу и према Европској конвенцији за заштиту људских права и основних слобода.

Суд се сагласио да умањење пензије представља и смањење имовине пензионера, додајући да су те мере прописане законом а не актом ниже правне снаге, и да се законом не дира у право на пензију.

Те мере су прописане ради постизања легитимног циља јер је стварање услова за редовну исплату пензија макар и у умањеном износу у општем и јавном интересу, наводи Уставни суд.

Суд је утврдио да постоји сразмера у прописивању мера јер, како је наведено, њима су мање погођена лица са нижим пензијама, што се постиже управо тиме што проценат умањења није исти за све пензије више од 25.000 динара.

С обзиром на то да је реч о мерама привременог карактера, а што је суд утврдио из одредаба Закона о буџетском систему, којима се ограничење у исплати пензија везује за учешће пензија у БДП-у, Уставни суд је закључио да се не могу прихватити као основани наводи иницијатора о несагласности оспореног закона са Уставом и потврђеним међународним уговорима.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи