Читај ми!

Реаговања у Србији на хрватско затварање границе

Прекид економских односа између Хрватске и Србије због мера и контрамера уведених на граничним прелазима значајно ће пореметити ионако слабе привреде две земље, оценио је председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић. Хрватско затврање граница је кршење људских права, напомиње директор Комитета правника за људска права Милан Антонијевић.

Небојша Атанацковић сматра да ће се те мере пре или касније укинути, али ће у међувремену изазвати велике тешкоће и губитке за обе привреде, преноси Танјуг.

Атанацковић напомиње да ће веће губитке имати хрватска предузећа која су значајно заступљена у Србији, али да ће штете свакако имати и Србија.

"Тешко је рећи колико ће оваква ситуација потрајати очекујем да ће ЕУ извршити притисак на обе земље да се ствар нормализује, али с обзиром на то да је у Хрватској велики ривалитет између владајуће и опозиционе странке, мислим да ће они из политичких разлога и даље да подржавају мере против Србије, јер се до сада показало да у њиховом политичком животу такав однос према Србији има пролаз", рекао је Атанацковић.

Истакао је да ће вероватно телефоном разговарати са председником Хрватске удруге послодаваца да они са своје стране утичу на хрватску владу да укине ове бесмислене мере.

Чланови Колегијума Социјално-економског савета Србије осудили су нове мере хрватске владе којима се онемогућава промет робе из Србије, а нарочито меру забране уласка грађана Србије у Хрватску, али се надају разумном решењу.

"Надамо се разумном решењу насталог проблема и усмеравању напора ка развоју добросуседских односа који укључују и наставак привредне сарадње", каже се у саопштењу Савета.

Додаје се да једнострано кршење Хрватске Споразума о стабилизацији и придруживању, као и других међународних споразума, може произвести само негативне ефкете на привреде обеју земаља.

"Предузете мере у супротности су са основним вредностима Европске уније", наведено је у саопштењу Социјално-економског савета.

Савет истиче да подржава хумани, и у складу са међународним нормама, приступ Владе Србије у третману миграната који пролазе кроз Србију и спремност да се овај проблем и даље решава у договору са институцијама ЕУ, а не, како истичу, демонстрацијом силе и кршењем међународних уговора.

Директор Комитета правника за људска права Милан Антонијевић оценио је да је потез Хрватске да затвори границе за све који имају српски пасош, кршење људских права и слободе кретања, али и Споразума о стабилизацији и придруживању.

Антонијевић је рекао да је "прва адреса" за ову кризу Брисел, али да постоји могућност да се Србија обрати европским судовима за људска права где се може позвати на одговорност свака од држава.

Овде се може говорити о кршењу људских права и слободе кретања која је загарантована свима, сматра Антонијевић и додаје да се нада да ће оваква ситуација бити привремена.

"Када погледате све споразуме које Србија има са ЕУ, а пре свега Споразум о стабилизацији и придруживању, мера хрватске владе превазилази сва овлашћења која су дата у тим документима", рекао је Антонијевић и додао да га чуди овакав развој догађаја.

Прва адреса, наводи Антонијевић је Брисел, јер је реч о кршењу слободе кретања "и свему што је загарантовано земљама попут Србије".

"Треба видети да ли се можемо обратити и европксим судовима који се баве људским правима, а где може да се говори о одговорности сваке од држава чланица и могуће да ће то бити један од путева", рекао је Антонијевић.

Антонијевић је додао да се нада да је ово привремена криза, која говори о томе да се о одређеним потезима не промишља довољно и да су одлуке земаља у региону исхитрене.

Хрватски пословни клуб у Београду упутио је позив владама Србије и Хрватске да што пре пронађу решење за насталу ситуацију и да раде на нормализацији привредних односа две земље.

"Напомињемо да ова блокада саобраћаја штети економијама обе земље и ако потраје може изазвати несагледиве последице за наша предузећа појединачно, као и за међусобну трговинску размену, али и за трговину и привреду у целом региону", истиче се у саопштењу тог удружења.

Директор операција "Викторија групе", Никола Вујачић рекао је да затварање граничних прелаза између Србије и Хрватске компликује испоруку производа те компаније купцима у Западној Европи, додавши да је у овом тренутку тешко проценити насталу материјалну штету због тога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи