Читај ми!

Представљен српско-мађарски пројекат противградне заштите

Српско-мађарски пројекат изградње система за сузбијање града вредан укупно 3,6 милиона евра, који ће бити остварен у оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње, представљен је у Бајши код Бачке Тополе.

Презентацији у бајшанском Радарском центру присуствовали су председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, председник Скупштине мађарске жупаније Бач-Кишкун Ласло Ридег, директор Хидрометеоролошког завода Србије Југослав Николић и председници одбора за пољопривреду при парламентима Србије и Мађарске Маријан Ристичевић и Шандор Фон, саопштио је Биро Покрајинске владе за односе с јавношћу, преноси Танјуг.

Пастор је том приликом истакао да ће скором реализацијом тог пројекта бити минимализоване опасности од града, који последњих година наноси велике штете на том подручју.

"Ми имамо један систем који је веома ефикасан, али који не може бити потпуно ефикасан јер би у датом моменту било неопходно гађати облак када се он налази на мађарској територији и обрнуто", рекао је Пастор и додао да је зато било потребно да се направи максимално ефикасан систем заштите, који је усаглашен у правном и техничком смислу.

Он је напоменуо да је неопходно мењати и законску регулативу, будући да третирање облака с друге стране границе изискује промену прописа.

Председник Ридег је нагласио важност тог пројекта за становнике Бач-Кишкуна, Чонграда и Бачке, напомињући да систем противградне заштите постоји али ће, како је рекао, бити много учињено додатним осавремењавањем, заједничким пројектом и искуством које Србија има у тој области.

На основу студије изводљивости заједничке мађарско-српске мреже за сузбијање града, која је израђена у оквиру пројекта "Хаилнет", финансираног из ИПА фонда, припремљен је и предате конкурсни материјал, који сад чека одобрење од Европске комисије, наведено је у саопштењу.

У саопштењу је прецизирано да ће од укупне вредности тог пројекта, 2,6 милиона евра бити издвојено за изградњу станице за лансирање противградних ракета у Мађарској, док Србија поседује своје станице за лансирање које је неопходно осавременити.

Преостали износ од милион евра намењен је за обезбеђивање основног сета ракета за стављање система у погон.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи