Читај ми!

Сандра са новим плућима осваја Тупижницу

Захваљујући трансплантацији 23-годишња Књажевчанка Сандра Живковић, оболела од цистичне фиброзе, са новим плућима наставља да живи и планира своју будућност. У част свог донора организовала је планинарску акцију и већ други пут после операције осваја Тупижницу.

Сандрина акција под називом "У част мог донора" постала је и део националне кампање "Продужи живот" Министарства здравља и РТС-а.

Из села Бучја, до највишег врха Тупижнице, на 1.160 метара надморске висине Сандра је стигла за нешто више од три сата. Стазу дугу шест километара, кроз шуму и преко кречњачких литица савладала је, каже, без проблема.

"С обзиром на то да сам пре две године била на самрти, попети се по други пут на планину од 1.160 метара са свим мојим драгим људима и људима из свих планинарских друштава који су дошли – посебно ми је задовољство", каже Сандра Живковић.

Планира да таквим акцијама подстакне људе на размишљање о значају трансплантације и завештања органа.

"Сматрам да својом животном причом и примером и пењањем могу ту свест да променим на позитивно", каже Сандра.

Мајка Марија Живковић каже да је Сандра врло позитивна особа. "Одлучна у свему и врло упорна. Битно је да смо преживели оно што смо преживели у то време, и сада она све најнормалније наставља са студијама", рекла је Сандрина мајка Марија.

Трансплантације често, осим недостатка донора, успоравају и други проблеми.

"Није потребно имати само велики број ентузијаста. Неопходан је систем који то омогућује. Врло често нам фали новац као и у многим другим областима, међутим, мислим да смо на добром путу да и то превазиђемо", рекао је др Драган Вуканић, специјални саветник у Министарству здравља.

Успоном на Тупижницу Сандрини пријатељи и још стотинак планинара из целе Србије пружили су подршку акцији, а многи од њих су на лицу места и потписали донорске картице.

"Одавно сам имала жељу да то урадим, али нисам имала прилику. У Кладову није било таквих акција", каже Сузана Мандраш из Кладова, која је потписала донорску картицу.

"Размишљам о томе да подржим акцију, да завештам своје органе", истиче Жељко Радивојевић из Књажевца.

Сандра Живковић студира туризмологију. Љубитељ је природе и сеоског туризма и планира да се тим послом бави у Бучју, селу свог оца. Плућа непознатог донора омогућила су јој да савлада цистичну фиброзу и она ће наставити да промовише програме трансплантације и Удружења за борбу против те болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи