Читај ми!

Гојковић: Србија ће учинити све да параде прођу без инцидената

Председница Народне скупштине Маја Гојковић изјавила је да је убеђена да је могуће да се у Београду 20. септембра одрже параде поноса и трансродних особа, истакавши да ће Србија учинити све да те две параде прођу без инцидената.

Планирано је да тог дана буду одржане две параде - Парада поноса и Парада трансексуалних особа, а да ли ће оне бити одржане, зависи од процене Министарства унутрашњих послова, рекла је Гојковић.

Маја Гојковић је указала да је то министарство полиције једино које може да каже да ли постоје неке околности које би могле довести до отказивања оба скупа.

"То се увек ради у последњем моменту, када се скупе све информације које могу да имају само полиција и безбедносне службе," додала је Гојковић после састанка у Скупштини Србије са представницима удружења "Егал" и Геј лезбејски инфо центар, организаторима скупа "Понос транс особа".

Она је указала да је Србија прошле године показала колико је озбиљна држава и да може да обезбеди одржавање скупова овакве природе.

Председница Народне скупштине је рекла да је на састанку са трансродним особама разговарала о њиховом правном положају и истакла да јој је указано на то да су то у ствари "правно невидљиве особе".

Држава је та која решавање свих њихових тешкоћа треба да обједини у један закон, што би олакшао њихов положај и учинило да буду равноправни са осталим грађанима, нагласила је Гојковић.

Она је указала да трансродне особе, због правних празнина, не могу да нађу посао, имају проблема са имовинским односима, здравственим системом, као и да добију личне карте због промене имена и пола.

Гојковић је указала да су представници трансродних особа данас први пут примљени у парламент који, како је рекла, заступа све грађане без обзира на различитости.

У саопштењу републичког парламента се наводи да су чланови и чланице тих удружења упознали Гојковићеву са проблемима са којима се суочавају трансродне особе и посебно издвојили правно непрепознавање родног идентитета, што, како су указали, онемогућава адекватан приступ здравственој заштити, запошљавању, образовању.

На састанку је било речи и о потреби промене закона како би трансродним особама била омогућена већа правна сигурност и заштита од дискриминације, што би био први корак ка решавању њихових проблема, као и о важности отварања "дроп ин" центра у циљу пружања подршке транс особама.

Гојковић је истакла да је Скупштина посвећена обезбеђивању људских права свих грађана Србије, искорењивању дискриминације и насиља и изградњи толерантнијег друштва.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи