Читај ми!

Прихватни центар у Кањижи добио 250 кревета

У Прихватни центар за избеглице у Кањижи стигло је 250 монтажних кревета, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поручио је да сви људи добре воље треба да наставе да помажу избеглицама и тако им омогуће удобнији боравак у Србији.

Јужнобанатски управни округ је у сарадњи са општином Алибунар данас допремио 250 монтажних кревета, а донатор је Добровољно ватрогасно друштво из Цириха у Швајцарској, преноси Танјуг.

Општина Алибунар платила је допремање кревета из Цириха до Кањиже, у сарадњи са Јужнобанатским округом.

"Помоћ нам значи и ових 250 кревета ће обезбедити бољи и удобнији боравак људима који бораве у овом центру, а пре свега деци", рекао је Вулин новинарима након обиласка прихватног центра у Кањижи.

Рекао је да се, на пример, становници Алибунара и Вршца труде да помогну, иако на својој територији немају избеглице.

Вулин је поручио да је свака помоћ мигрантима у ствари помоћ локалном становништву и изразио наду да ће тако бити настављено и у наредном периоду.

Рекао је да се Србија припрема за предстојећу зиму и да постоји бојазан да постојећи капацитети неће бити довољни.

Начелник Јужнобанатског округа Зоран Тасић је рекао да је штаб за ванредне ситуације тог округа има дугогодишњу сарадњу са ватрогасним друштвом из Швајцарске.

Вулин: Србија се спрема за већи број миграната

Александар Вулин је рекао да је веома забринут што ће 15. септембра Мађарска затворити границу за мигранте и истакао да се Србија спрема за већи број миграната на својој територији.

"Ми се спремамо за време које долази и очекујемо значајно већи притисак и да ће већи број мигранта долазити и остајати у Србији. Ипак, ничије дете док је у Србији неће се смрзнути", рекао је Вулин новинарима приликом обиласка прихватног центра у Кањижи.

Он је казао да упркос тешкој ситуацији ниједан човек у нашој земљи неће остати без парчета хлеба, медицинске помоћи и без могућности да се угреје.

Вулин је рекао да Србија зато очекује помоћ од ЕУ и међународних организација и то много већу него што су до сада пружали.

"Ми ово не можемо сами да урадимо", поручио је Вулин.

Рекао је да ће Мађарска 15. септембра применити закон по којем ће мигранти који пређу на територију Мађарске бити санкционисани до три године затвора.

"Веома сам забринут, не само зато што ће то спречити ове људе на њиховом путу, већ и што ће то повећати ниво криминалитета и кријумчара који ће мигрантима због повећаног ризика наплаћивати више. И ко зна до чега ће све то довести", рекао је Вулин.

Министар је рекао да ће се мигранти због тога дуже задржавати у нашој земљи, а нарочито на северу Војводине и да Србија на то мора бити спремна.

Вулин истиче да због тога капацитети морају да се повећају, али и да ће влада наставити са својом политиком да ће се обезбеђивати само привремени, а никако трајни капацитети за њихов смештај.

Према његовим речима, кад се буде повећао број људи који не буду могли да пређу мађарску границу, они ће почети да прелазе друге границе јер искуства показују "да живот увек нађе свој пут".

Вулин је казао да је, на пример, Бугарска подигла зид према Турској, па су мигранти кренули у западну Европу преко Македоније, која сад хоће да подигне зид према Грчкој, па ће мигранти вероватно ићи преко Бугарске.

"Сваки зид ће људе померити у неком другом правцу. Ми се спремамо за време које долази", поручио је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи