Читај ми!

Избегла из БиХ пре четврт века, сада помаже избеглицама

Вања Црнојевић из Маглаја, која је 1991. са 12 година као избеглица из Босне отишла у Швајцарску, одлучила је да дође у Србију и укључи се у пружању помоћи људима са Блиског истока, које је сада задесила иста невоља као њу својевремено.

Вања је преко Фејсбука позвала своје пријатеље у Швајцарској да се укључе, како и колико ко може, да би се помогло избеглицама које масовно пристижу у Србију.

"Када сам прве фотографије деце видела на интернету, сетила сам се рата у БиХ и свега кроз шта сам прошла. Ми смо тада ишли аутом, тако да ово кроз шта они пролазе не може се поредити. Када смо дошли у Швајцарску ми смо добили новац, стан а моји родитељи посао", каже Вања за Танјуг.

И прикупљање помоћи започела је преко Фејсбука. "Рекла сам: хајде да нешто направимо, да скупимо неке паре. Јако пуно људи се јавило што ме одушевљава. Поготово зато што су то људи Албанци, Срби, Хрвати, Муслимани што је најбитније да се људи помажу, да се гледамо као људи, јер сутра сви можемо доћи у ову ситуацију".

Када је дошла у Прешево, упознала је групу људи који ту живе и имају своју волонтерску организацију, који раде дан и ноћ, али не за новац.

Вања каже да им се прикључила како би својим примером упутила поруку људима из Швајцарске да се укључе и помогну.

"И Швајцарска треба да се укључи, не само у прикупљању ствари, хтела бих да се из Цириха јаве људи који ће доћи овде као волонтери да помогнемо овим људима. Битно је да се састанеш са овим људима, да седнеш са њима, да попричаш, да им даш психичку подршку да виде да су још увек људи. Ово су масе и хиљаде људи који нон стоп, сваки дан долазе у Прешево", каже Вања.

У току претходна четири дана делила је ћебад, воду и храну избеглицама, а симболичну помоћ уручила је и болничарима који раде у Миратовцу.

"Овде све иде јако брзо, ишла сам на Косово да купим деке и јастуке, које смо делили по путу мајкама са децом које су биле без тих ствари, а морају лежати због дугог реда који је формиран. Такође чистили смо камп, а мигранти када су видели и сами су се укључили у чишћење кампа", каже Вања.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи