Читај ми!

Вулин: Залихе за помоћ мигрантима на измаку

Србији потребна већа финансијска помоћ, јер су наше залихе за мигранте на измаку, каже за РТС министар за рад и социјалну политику Александар Вулин. Ускоро изградња тренутног прихватног центра за избеглице у близини ауто-пута. Мигрантска криза ће одредити будућност ЕУ, сматра Вулин.

Александар Вулин је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је тешко пронаћи нове мере за решавање избегличке кризе и додао како је Србија када је то у питању најбоље организована од Дамаска до Берлина.

Вулин истиче како ће данас српски премијер Александар Вучић разговарати у Берлину са немачком канцеларком Ангелом Меркел и додаје како је ово само знак да је порастао значај Србије.

У Берлину ће се разговарати о европским интеграцијама, али и о питању како заједно можемо да решимо избегличку кризу, истиче Вулин.

Наглашава како је тешко пронаћи нове мере за мигранте и указује како је Србији потребна далеко већа финансијска помоћ.

"Наше резерве су на измаку. Потребна је политичка воља ЕУ да нам се помогне. Али не политичка воља која ће нам бити сервирана, и да нам кажу – помоћ мигрантима је услов за поглавље 20. Ако смо део проблема морамо бити и део решења, иначе ћемо ми сами постати проблем", подвлачи Вулин.

Да би тај проблем био решен, додаје Вулин, Србија мора да буде послушана и мора јој се помоћи.

На питање о новом прихватном центру, министар Вулин истиче како Србији не недостаје нови прихватни центар.

Подсећа како већ имамо центар у Крњачи који располаже са 1.800 лежајева, али у који избеглице не желе да иду јер им је далеко лакше да плате неки хостел у граду.

Ипак, понавља да како је већ одређена локација на којој ће се налазити прихватилиште за избеглице које није у центру града и додаје како ће нова локација бити у близини ауто-пута и свакако ближа него што је то сада Крњача.

Вулин истиче да је то само привремени центар и подвлачи да Србија неће правити трајно прихватилиште за избеглице.

Министар Вулин подсећа да затварање граница није решење, јер је 15.000 људи већ стигло у жељене земље кроз те барикаде и додаје како ће се тако и наставити јер ће, како каже, живот опет пронаћи пут.

У случају да суседне земље затворе границе, то би Србији правило веће проблеме, јер би се у том случају мигранти дуже задржавали код нас, напомиње Вулин.

Закључује да је ово криза која ће одредити будућност ЕУ, јер, како каже, ово је почетак или крај постојања ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи