Читај ми!

Убрзано призанавња страних диплома

Дуг процес превођења диплома стечених у иностранству, који кошта и по неколико хиљада евра и може да траје и неколико година, од првог октобар постеће прошлост.

На признавање дилома ради посла чекаће се до три месеца, а цене ће бити драстично ниже - и до двадесет пута јефтиније него што је то било до сада.

Изменама Закона о високом образовању пут до признавања страних диплома ради запошљавања биће далеко краћи. Пет особа у Еник Нарик центру радиће на признавању исправа високошколског образовања, а две су задужене за средњошколске исправе.

"Сви који су завршили факултет у иностранству доносе своју диплому и постоји процедура од проверавања да ли је та високошколска установа акредитована, до евентуалних процена саме компетенције и квалификација које су наведене у додатку дипломе и студент онда добије решење о признавању или одбијању. Уколико је одбијен онда мора да стоји разлог зашто је одбијено", каже Зорана Лужанин, државни секретар министарства просвете, науке и технолошког развоја

А како би центар што ефикасније радио од самог почетка, користе се искуства из региона. Протекле недеље предавања су држали стручњаци и партнери из Хрватске.

"Прву фазу одрадили смо у априлу ове године и односила се на едукацију усмерену на оперативни рад српског Еник Нарик уреда. Едукцију коју смо сада у септембру одрадили односила се на едукацију стручне комисије, дакле будућих чланова стручне комисије, представника српске академске заједнице која ће радити на вредновању квалификација у сврху њихових признавања у Републици Србији", каже Емита Благдан, помоћница равнатељице Хрватске агенције за знаност и високо образовање.

Лужанин каже да су као партнера тражили колеге из Хртватске из два разлога. "Први јесте да смо из сличних обарзовних система. А други разлог јесте да се сусрећемо са сличним проблемима и јесте увек акценат да је регионално боље повезивање, јер очекујемо и да ће међусобно бити доста признавања", наводи Зорана Лужанин.

Академско признавање, односно признавање ради наставка школовања и даље остаје на високошолским установама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи