Читај ми!

"Србија неће бити центар за азиланте"

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да Србија неће бити центар за азиланте и поновио да се решење проблема миграната треба наћи на европском нивоу, а да је Србија спремна да прихвати један део људи који долазе.

Стефановић је, одговарајући на питања на конференцији за новинаре СНС-а, чији је потпредседник, подсетио да је у Србију током деведесетих дошао огроман број људи протераних са својих огњишта и да се сада више од 220.000 људи налази у неком статусу избеглог, прогнаног или интерно расељеног лица и да је то јасно речено, пренео је Танјуг.

"Не могу рачунати на Србију да има стартну позицију као неке друге земље... Просто центар не можемо да будемо - зашто би Србија то преузела на своја леђа. Мислим да то пре свега треба да буде нека од земаља ЕУ", рекао је Стефановић.

Поручио је да хоћемо да будемо коректни и поштени у целом проблему, али и реални кад кажемо шта ми можемо.

"Хоћемо да разговарамо са свима у Европи шта је њихов план. Ми као земља кандидат за ЕУ преузећемо свој део одговорности, али хоћемо да чујемо шта је Европа смислила", додао је Стефановић.

Како је указао, мигранти желе да се домогну Западне Европе и "наше виђење је да их ни нови зидови, нити поштравање мера од стране Мађарске неће спречити да наставе да се крећу, чак и правцу Мађарске, док ће се један део одлучити на друге руте..."

Стефановић је, одговарајући на питања, рекао да жица није решење већ је потребно европско решење које се мора свима рећи.

"Шта је план, колико имамо могућности људи да примимо - Србија је већ рекла да је спремна да буде део решења, али не може Србија бити земља на којој ће се све сломити. Не можемо ми и Македонија као транзитне земље да преузмемо највећи део терета. То није реално" додао је.

Стефановић је поновио да су ти људи у транзиту и изнео податак да је од 120.000 колико је прошло свега 500 њих затражило азил, да то апсолутно показује да ти људи не намеравају да остану код нас и да приче да ће их остати 20.000, 50.000 нису тачне.

Што се безбедности тиче, додао је министар, ситуација је стабилна и мигранти мирно пролазе кроз Србију, док су једина кривична дела која се врше у контакту са њима шверцери људи.

У том смислу Стефановић је рекао да је од почетка године 854 људи ухапшено због тога.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи