Читај ми!

Мали: Прихватни центар за избеглице до зиме

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је избеглице са Блиског истока у парку код аутобуске станице. Најавио је да ће до зиме бити завршен прихватни центар за мигранте, а да ће локација бити одређена следеће седмице.

Синиша Мали указује да тренутно постоје две или три локације које су ушле у ужи избор, као и да Град заједно са МУП-ом и Министарством за рад ради на анализи све три локације, преноси Танјуг.

"У наредних неколико дана имаћемо коначно решење и избор локације како би што пре кренули у изградњу. Онда ће и ови мигранти који су овде ићи у прихватни центар који ће бити ван центра града", каже Мали.

За неку од те три локације, како каже, постоји објекат који може да буде адаптиран, за неке локације не постоје објекти и треба их изградити.

"Ради се о монтажним објектима. Град ће врло брзо издати све потребне дозволе и сагласности кад се донесе одлука о локацији. У следећа два месеца то мора да се заврши. До зиме и у том року ће то бити завршено", наводи градоначелник Београда.

Мали каже да је у овом тренутку у парку код Аутобуске станице од 400 до 500 људи, и наводи да колико људи дневно уђе у Србију, толико их изађе.

"Они се не задржавају много овде, од 24 до 48 сати, у зависности колико брзо добију све потребне папире. Немамо велики притисак, није то велики број. Капацитет тог центра ће бити довољан да прихвати све оне који буду долазили у Београд", истиче градоначелник Београда.

Истиче да је у парку постављено још пет тоалета, тако да их је сада укупно 18, а биће донети и нови ако их не буде довољно.

Екипе "Зеленила" и "Градске чистоће", указује Мали, радиће 24 сата у парку код аутобуске станице и континуирано чистити тај простор, а екипа Завода за јавно здравље стално је у парку и ради епидемиолошке анализе.

"До сада смо урадили све што смо могли, радићемо још, ако треба ангажоваћемо још екипа како би овде било чисто", напомиње Мали.

Најављује да ће заједно са Фондацијом Б92 бити направљен велики инфопулт који ће почети да ради током идуће недеље.

Ту ће, додаје, мигранти моћи да добију све потребне информације, од докумената која су им неопходна, инфомације о пошти, мењачници, банци, најближој полицијској станици.

Све то би требало да убрза све активности које су им потребне за добијање папира како би што пре наставили свој пут даље, наводи градоначелник Београда.

Мали је захвалио Београђанима и људима великог срца који помажу, наводећи да је данас посетио и део код "Миксер хауса" где су избеглице и где грађани доносе обућу, одећу, храну и све што је потребно да олакшају њихов живот овде.

"То је још један доказ и слика града као града великог срца који овим људима помаже у њиховом транзиту ка бољем животу", истиче Мали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи