Читај ми!

Око 4.000 миграната стигло ноћас у Прешево

Од ноћас је у Прешево пристигло око 4.000 миграната из ратом захваћених подручја. И поред повећаног прилива у Прихватном центру има довољно хране, воде и лекова за њихово збрињавање.

Прихватни центар обишли су председник Координационог тела Зоран Станковић и амбасадор Велике Британије Денис Киф.

Амбасадор Киф каже да је Велика Британија примила 6.000 избеглица из Сирије и потрошила милијарду фунти.

То је европски проблем, каже амбасадор и додаје да свака земља има своју улогу.

Мигранти чекају документа, па настављају пут. Информисани су о ситуацији у Мађарској, прате вести, у контакту су са рођацима и пријатељима који су тамо, али план пута не мењају.

"Кренуо сам у Немачку, чуо сам за проблеме у Мађарској, али не очекујем проблеме, мислим да ће бити лакше за нас из Сирије", прича један од миграната.

Док су у транзиту, у Србији им је обезбеђено медицинско збрињавање, лекови, храна. Биће ангажоване додатне лекарске и ватрогасне екипе, цистерне са водом и још три скенера за убрзану контролу пртљага. Уочи зиме размишља се и о смештајним капацитетима, шатори нису право решење.

"Предложићемо Влади да то буде готово до зимским месеци, до јесени да се почне са изградњом чврстих објеката", напомиње председник Координационог тела Зоран Станковић.

Дом здравља у Прешеву је укључен у медицинско збрињавање и превоз пацијената до здравствених центара у Врању или Нишу.

"Дневно имамо четири до пет позива, труднице долазе, обезбеђени су лекови и за труднице миграната у Центру и кампу, обезбедила је данска канцеларија УНХЦР-а", истиче Митхат Сахити, директор Дома здравља у Прешеву.

Привремени камп у Миратовцу прима у току дана, у налетима, по више стотина миграната, који стижу возовима из Македоније. Одатле их упућују до Прихватног центра у Прешеву. У Прешеву је до сада регистровано око 70.000 миграната, највише из Сирије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи