Читај ми!

Илић: Ускоро нови закон о заштити података о личности

Министарство правде припрема текст новог закона о заштити података о личности и радна група ће ускоро завршити тај посао, изјавио је државни секретар у том министарству Радомир Илић.

Илић је на семинару о заштити података, који је у Скупштини Србије организовала Правосудна академија, рекао да је заштита података једна од тема у поглављима 23 и 24, за која су одржани скрининзи, те да су испуњене неке од препорука, а да је остало доношење новог закона о заштити података о личности, пренео је Танјуг.

"У министарству се припрема тај текст, а као модел је узет предлог који је дао Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић", рекао је Илић.

Очекује да ће радна група која ради на том закону ускоро завршити посао и да ће тај закон упутити Влади Србије, најављујући и јавну расправу о њему.

Шабић је новинарима рекао да већ годинама указује на нужност доношења новог закона, будући да је у области заштите података о личности стање очајно и да се мора реаговати хитно.

"Влада је тек 2012. године прихватила моје аргументе и формирала радну групу, од тада нисмо видели резултат, па сам им послао свој предлог. То је јако солидан модел закона, консултовали смо домаће и стране стручњаке и влади га послали пре 11 месеци", рекао је Шабић, додајући да је у последњем акционом плану за та поглавља уписано доношење новог закона, а да ће као модел узети његов.

Међутим, како указује, после тога није било никаквих контаката са министарством.

"Све је у области заштите података о личности проблем. Огромни сегменти су неуређени или су уређени супротно Уставу, на све стране су инциденти. Знате да сам пре неколико месеци поднео прекршајну и кривичну пријаву због тога што је преко сајта Агенције за приватизацију компромитована комплетна база података пунолетних грађана Србије", рекао је Шабић.

Заменица републичког тужиоца Гордана Јанићијевић рекла је да је семинар веома значајан, јер ће на њему бити размењена искуства о заштити података о личности из ЕУ и Србије, али и због формализовања сарадње са Евроџастом, органом за правосудну сарадњу ЕУ.

Малчи Габријелчић, национални члан Републике Словеније у Евроџасту и председавајућа тима за екстерне односе Евроџаста, рекла је да семинар има за циљ подизање свести о заштити података, али и да је предуслов за формалне преговоре о постизању споразума о сарадњи Србије и Евроџаста.

"Овде смо да вам представимо стандарде и законе у вези заштите података, а нарочито у области кривичног права", рекла је Габријелчић, наводећи да је за потписивање споразума најбитнија примена стандарда заштите података о личности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи