Читај ми!

Вербић: Позитивна вест, ове године 2.500 првака више

Министар просвете Срђан Вербић пожелео је успешан почетак наставе ђацима у једној од најстаријих школа у Србији, у Голубинцима код Старе Пазове. Ове године уписано је 68.470 ђака првака, што је за 2.500 више него прошле године, истакао је министар.

Вербић је првог дана нове школске године обишао Основну школу "23. октобар" у Голубинцима, која је реновирана уз донације компаније руских железница "РЖД интереншенал", преноси Танјуг. Школу је заједно са министром Вербићем посетио и амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.

"Не видим већи оптимизам од тога што нам је повећан број првака", рекао је Вербић 

Вербић је указао да се стално чују суморни подаци како је све мање становника, о малом наталитету и пустим школама.

"Ето једне позитивне вести, имамо већи број првака", рекао је Вербић.

Подсетио је да је школска година почела без штрајка и захвалио наставницима на томе, истакавши да би прво запосленима у просвети требало повећати плате.

Школа у Голубинцима једна је од најстаријих јер постоји 257 година, иако није стално носила данашњи назив.

Чепурин је такође пожелео ђацима у Србији успешан почетак школске године.

Прерасподелом кадра до ефикаснијег образовног система

Вербић је најавио да ће ускоро бити познато колико је запослених у просвети технолошки вишак, након чега ће уследити и прерасподела наставног кадра, како би образовни систем био ефикаснији.

Одговарајући на питање новинара, министар је рекао да су на сајту Министарства просвете објављене три базе података, о технолошким вишковима, наставницима са непотпуном нормом и о потражњи за наставницима одређених профила.

"Примећујемо како у свакој од њих има неколико хиљада људи", рекао је Вербић, додајући да се у претходном периоду није водило рачуна о економичности образовног система.

Истакао је да у бази има много наставника са малим фондом часова, уместо да имамо мање наставника да пуним фондом.

Вербић је рекао да је Министарство просвете учинило први корак и објавило ове податке и истакао да ће све док се не обави прерасподела, наш образовни систем бити мање ефикасан.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи