Читај ми!

Други уписни круг на факултетима

Почиње други уписни рок на државним факултетима у Србији, где је остало слободних места. Места има углавном на факултетима који примају велики број студената. Пријављивање је до 3. септембра, а пријемни испити почињу, у зависности од факултета, од 4. септембра. За студирање у Београду, све више су заинтересовани и страни студенти.

На Универзитету у Београду остало је око 850 слободних места, плус један одсто за наше држављане који су средњу школу завршили у иностранству. Популарности најстаријег српког универзитета доприноси и чињеница да је и даље међу петсто најбољих на Шангаској листи.

"Повећано је интересовање за студије на Универзитету у Београду од стране студената из многих земаља из целог света. Али ми имамо одређене проблеме да изађемо у сусрет тим студентима. Прво што ми имамо одређена ограничења квота у акредитацији, тако да нагло повећање броја страних студената није могуће, онда постоје реални проблеми око смештаја", наводи проректор за наставу Универзитета у Београду Иванка Поповић.

Поповићева сматра да док се не реше питања увођења студенрских виза неће бити могуће да се та делатност прошири на одговарајући начин.

На Универзитету у Крагујевцу остало је 793 места, од чега је више од половине за оне који ће сами плаћати школовање.

"На Економском факулетту у Крагујевцу је доста места остало што се тиче финанисрајућих места. У другом уписном року факултет обично попуни тај свој број", напомиње Предраг Вукомановић из службе за наставу Универзитета у Крагујевцу.

На Нишком унверзитету има 1.159 непопуњених места. Највише их је за правнике и екомомисте. С друге стране, у првом року прекобројних је било на Електронском факултету.

"Ово је тренд који се наставља. Кренуо је од пре неколико година и ја се искрено надам да ће и у наредном периоду бити још више кандидата који ће хтети индекс Електронског факултета односо техничких факултета", напомиње декан Електронског факултета у Нишу Драган Јанковић.

Највеће интересовање у првом року било је за факултете које школују инжењере, стручњаке информационих технологија, стоматологе, лекаре. СКОНУС је од министарства просвете тражио проширење квота за студенте техничких факултета.

"У великом мери је овај ИТ сектор под притиском. Ја нисма сигурна у којој мери на квалитетан начин може да се прошири квота, јер наравно повећање броја студената изискује онда одговарајући простор, учионице, наставни кадар. асистенте и нисам сигурна да упкос доброј вољи да ли ћемо моћи да изађемо студентима у сусрет", каже Иванка Поповић, проректор Универзитета у Београду.

На сајту универзитета можете да погледате где и колико је остало места за буџетске односно самофинансирајуће студенте, као и слободна места за афирмативни упис ромске националне мањине, студената са хендикепоми и наших држављана који су средњу школу завршили у иностранству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи