Читај ми!

Асфалт који води у бољи и другачији живот

У нововарошкој општини са око 700 километара сеоских путева, неколико километара новог асфалтног пута у планинском селу некада је вредније од десетак у предграђима. За Белу Реку, на обронцима Муртенице, то је више од нове наде, јер је у том градитељском подухвату предњачила солидарност и жеља да се заједнички помогне и онима који нису радно способни.

Пре неколико година завејани су чекали медицинску помоћ која због великих сметова није имала куда да прође. Међутим, кућа са троје инвалида и троје деце је од овог лета на асфалтном путу.

"Сада могу да одем и до продавнице, јер имам електрична колица, а онда и аутомобил – све је потпуно другачије, нама долази санитет сваки други дан, сада без проблема", каже Драгана Виторовић из Беле Реке.

За Срећка обавезна дијализа сада представља мању муку. Протезе су надоместиле ампутиране ноге, возило прилагођено његовим могућностима, а нови пут отворио је шансу за другачији живот.

"Има добрих и честитих и разумних људи који хоће да помогну и који окрену главу на ове сиромашне и болесне, на све. Сада сам се поново родио, мада сам инвалид и болестан, сада сам много срећнији", рекао је Срећко Виторовић.

У читавом селу сакупљао се новац за изградњу пута. Мештани уз помоћ свог земљака у иностранству обезбедили су два милиона динара, а Општина је додала још пет милиона. По том моделу гради се и у другим селима, све како би се живот олакшао.

"Скупили се, урадили и ово је велика ствар за нас. Ово село има доста младих, а да је пут дошао раније, било би их и више – лакше нам је за репроматеријал, за продају сира и кајмака, сада нам се мили и да одемо, и да нам неко дође", каже Благомир Спасојевић из Беле Реке.

Директор Дирекције за изградњу у Новој Вароши Мирољуб Шапоњић каже да грађани у многим местима прикупљају новац за изградњу.

"Сада имамо слатке муке јер на много места су грађани кренули да прикупљају и прикупили средства. Њихова прикупљена средства чак и превазилазе нашу партиципацију и учешће за ову годину, али се надам да ћемо то што смо обећали и урадити", рекао је Шапоњић.

Пред овим ентузијазмом и туђом невољом, и извођач радова је уложио новац – па је тако уз пројектовани део, урађен и крак пута до Срећкове и Драганине куће.

"За толико се увек може одвојити и помоћи. Треба бити солидаран, не треба човек да размишља да само он живи. Дај да се помажемо што се може помоћи, то су увек били моји мотиви", говори Војко Пурић из предузећа "Златар путеви".

И док се сада у Виторовићима моторизовало све, од деде Срећка до унучића Михајла и Круне, Бела Река се с правом поноси титулом села са највише малишана, узорним домаћинима, али и донаторима који враћају веру у доброту и вољу да се, ипак, нешто учини и за друге.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи