Читај ми!

Непотпун фонд часова има 15.000 просветара

У просвети постоји око 12.000 радних места на које би неко могао да се запосли, али и исто толико вишка кадра који нема потпуну норму часова, каже за РТС министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић. У буџету има новца за отпремнине. Рачуни 98 школа у блокади, напомиње Вербић.

Срђан Вербић је, пред почетак нове школске године гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да постоје листе наставника са непотпуним фондом часова и додао како су раније те листе биле познате само на нивоу школских управа.

Истиче да су све листе јавно доступне и наглашава како је оптимистичан јер су се представници синдиктата и директори укључили у акцију да се прекине пракса нетранспарентности приликом доделе радних места.

"Постоји 12.000 места на који би неко могао да се запосли али има толико вишкова. Имамо око 15.000 оних који немају норму, а постоје и физички разлози зашто неко не може да конкурише за радно место, јер не може да путује 150 километара до другог места", истиче министар Вербић.

Говорећи о кадровима који су пред пензијом, Вербић подсећа да је правило да се са 65 година одлази у пензију видљивији у просвети него у остатку јавног сектора.

Напомиње како се нада да нико неће отиће јер мора, већ зато што жели и додаје како у буџету има новца за отпремнине.

На питање шта са школама у којима ће наставник отићи са радног места усред школске године, Вербић одговара да ће сигурно бити тешко, и додаје како у оним ситуацијама где није разумно да ђаци добијају новог наставника или да се прекида година, онда наставника не мора отићи по сваку цену.

Вербић указује како није само Закон проблем, већ је већи проблем тај где у одређеним школама не постоји стручни кадар.

Пред сам почетак нове школске године, министар истиче како унапред мора да се извини ђацима који ће ући у школе које се реновирају, и додаје како ресорно министарство не може да утиче на брзину грађевиских радова.

Подсећа да ће ову школску годину мање школа дочекати блокираног рачуна.

"Имали смо раније 134, а сада имамо 98 школа у блокади , што је и даље јако много. Али неке локалне самоуправе, попут Ниша или Крагујевца су преполовиле број школа са блокираним рачунима", напомиње Вербић.

Апелује на локалне самоуправе да измире материјалне трошкове како би школе неометано започеле нову радну годину.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи