Читај ми!

Нове дроге и у мехурима од сапунице

Од почетка године на ВМА је збринуто 36 особа због тровања новим дрогама које се продају као освеживачи ваздуха, соли за купање, прихрањивачи биљака и сапуни. Реч је о производима који се не могу легално купити у Србији, а чије је дејство и до 100 пута јаче од канабиса. Стручњаци упозоравају на пораст броја нових психоактивних супстанци, а на илегалном тржишту недељено се појави најмање једна.

Обично се набавка и продаја наркотика одвија скривено. Међутим, полиција се сусрела са додатним проблемом- појавом нових психоактивних супстанци које су, док их надлежне службе нису откриле и забраниле, слободно продаване у специјализованим продавницама.

"Приликом вршења контрола и претресања одређених продавница на територији Београда, одузели смо већи број супстанци који се могу подвести под биљне тамјане и освеживаче ваздуха. У каснијем разговору са особама које су такве производе куповале, дошли смо до податка да имају идентично дејство дејству опојних дрога ако не и јаче", каже полицајац из Службе за превенцију наркоманије и сузбијање кријумчарења.

Јелена Јанковић из Комисије за психоактивне контролисане супстанце истиче да су ове супстанце све чешће доступне преко интернета што је забрињавајуће.

"Доступне су преко смарт шопова којих нема код нас али земље у окружењу их имају, а такође се могу наћи илегално и на улици", објашњава Јанковићева.

Цена паковања у којем је грам забрањене супстанце кошта око 1.000 динара. Токсиколози упозоравају да на таквим кесицама не пише да је реч о опасним материјама већ о биљној мешавини која није за људску употребу. Код оних који их користе, поред халуцинација и повишеног притиска забележени су и озбиљнији здравствени проблеми.

"Код младих људи који су раније били здрави региструје церебро-васкуларни изул, инфаркт миокарда, бубрежна слабост а нажалост и смртни случајеви. Колико ова илегална индустрија прати тржиште и колико покушава да допре до корисника указује и податак да су већ пронађени синтетски канабиноиди у кертриџима за електронске цигарете", каже Славица Вучинић из Националног центра за контролу тровања.

Комисија за психоактивне контролисане супстанце формирала је листу на којој се тренутно налази 558 супстанци. Од тренутка када се појави нова дрога комисија мора брзо да делује.

"Комисија се састаје по хитном поступку, експерти дају своје мишљење на тему психоактивних супстанци, а период који прође док се списак не усвоји је до недељу дана", истиче Јелена Јанковић.

Нове дроге су психоактивне супстанце које се производе вештачки. Према подацима Европског центра за праћење дрога у Европи је 2009. откривено 166 нових психоактивних супстанци, а 2013. их је било дупло више.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи