Читај ми!

Гашић: Нема опасности од тероризма због миграната

Војска Србије прати улазак миграната у земљу и њихов даљи пут кроз Србију, каже за РТС министар Братислав Гашић. Истиче да сваки мигрант прође кроз детаљан преглед и да до сада није откривено ништа што би могло да указује на опасност од тероризма.

Министар одбране Братислав Гашић је, у Дневнику РТС-а, рекао да је најбитније да се свако од људи који у таласима улазе у Србију региструје.

"Потребно је да се узму отисци, да они добију папире и да у року од 48 сати или напусте земљу или затраже азил", каже Гашић.

Објашњава да је и предприхватни центар у Миратовцу, у близини границе са Македонијом, отворен како би се на време видело да ли мигранти уносе нешто што би могло да буде део терористичке акције.

"У Миратовачком пољу сваки мигрант прође кроз детаљан преглед, а ту је и други део помоћи - вода, храна. Такође, ако установимо да је неко болестан, можемо да га изолујемо", рекао је министар.

Како каже, најбитнија ствар је њихов пртљаг који се детаљно прегледа.

"Одатле контролисано одлазе до Прихватног центра у Прешеву. То пуно кошта, али тамо имају све услове, пре свега жена и деца, имају део са креветима и мокрим чворовима. А, ту је и Црвени крст", рекао је министар и додао да су у прихватним центрима ангажовани и војни лекари који избеглицама пружају прву хитну помоћ.

"Најчешће су то повреде од дугог пешачења и неухрањеност деце. Имали смо за викенд и један порођај", навео је Гашић.

Истакао је да се и пут избеглица даље ка северу земље прати и да за сада нема ванредних случајева.

Према његовим речима, војска је део тима Владе Србије, који предводи ресорни министар Александар Вулин, и сви органи раде као добро уигран тим.

"Видели сте протеклих месец дана да се Србија о њима стара на коректан начин како то налаже Женевска конвенција, и баш због таквог односа према мигрантима немамо инцидената као наше комшије", нагласио је министар.

Говорећи о куповини два војна хеликоптера од Русије, министар је рекао да су предуговори урађени прошле недеље и да се у понедељак настављају преговори. О цени, како каже, не жели још да говори јер она зависи од додатне опреме.

"Није примерено да причам о цени, то је оно што је нама потребно, то је једна од најбитнијих ствари за мисију тражења и спасавања, а додатна опрема додатно утиче на цену", рекао је Гашић.

Додао је да су у току преговори и са Ербасом и да је у плану модернизација авиона "Галеб 4".

Што се тиче учешћа гардиста Војске Србије на Војној паради у Пекингу идуће недеље, Гашић је навео да је то парада поводом обележавања 70 година од победе над фашизмом и да нема разлога да буде критика са било које стране.

"Српска војска има потписано преко 60 билатералних и војних споразума са 60 земаља. А 2015. година је година јубилеја победе над фашизмом, ове године смо учествовали на више таквих парада, добили смо преко 25 возила за потребе хитне помоћи... Да не причам сада шта смо добили", рекао је Гашић.

Према његовим речима, тиме се показује и поверење које се има у српску војску, а Војска Србије је значајан носилац дипломатских активности Србије - а Кина је, како каже, један од значајних стубова спољне политике Републике Србије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи