Читај ми!

Ко покушава да заради на мигрантима

Последњих неколико дана Пореска управа контролисала је радње близу паркова у којима се задржавају мигранти. У киосцима брзе хране, апотекама и продавницама у околини аутобуске и железничке станице финансијски инспектори проверавали су радни статус запослених, да ли се издају фискални рачуни и да ли је сав промет уредно евидентиран.

Од 16 контролисаних радњи, у четири су откривене неправилности. Три објекта ће бити привремено затворена и биће покренута два прекршајна поступка.

 

Једна од радњи која је контролу прошла глатко је и апотека у Загребачкој улици. Књиге су уредне, а промет од када су мигранти у околини знатно повећан. Према речима власнице, највише купују лекове за температуру, ожиљке, жуљеве, оједе и против болова.

"Они обично долазе са еврима и доларима, не знају да је наша валута динар, и то је велики проблем, зато што морамо да им објаснимо да морају да оду у мењачницу, и ту се стварају велике гужве и закрчења. Оно што је заиста занимљиво, воле да се ценкају", каже власница апотеке Татјана Стевановић.

Ценкају се, али, према речима власнице апотеке и самих миграната, примедбе на цене немају.

"Највише новца трошимо на одећу, јер смо све изгубили током пута. Храна јесте скупа, али је свакако јефтинија него у Грчкој", кажу мигранти и додају да за плаћену робу добијају рачуне.  

За изнајмљивање кревета у хостелу, каже један Сиријац, платио је десет евра.

Половином јула, када се број миграната у Београду повећавао, одређени хостели су повећавали цене за њих, па су надлежни на неколико објеката ставили катанац.

Од почетка године кроз Србију је прошло око 120.000 миграната. Према проценама, за обезбеђивање основних потреба као што су храна, одећа, лекови и преноћиште, дневно потроше у Србији више од пет милиона евра. Међутим, сумња се да већи део тог новца заврши у илегалним токовима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи