Читај ми!

"Заживео Закон о изградњи, од 2016. електронске дозволе"

У Србији је заживела примена новог Закон о планирању и изградњи, а од 1. јануара 2016. почиње и електронско издавање грађевинских дозвола, каже државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић.

Према подацима Републичког завода за статистику у првој половини 2015. издато је укупно 2.161 грађевинска дозвола, што је највише у последњих седам година, а државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић истиче да се Минситарство у претходном периоду активно укључило у контролу рада општинских и градских служби, преноси Танјуг.

"У почетку примене је било донето само 202 грађевинске дозволе у целој Србији. Уочавамо раст сваког месеца и према најновијим подацима у јулу је издато 606 грађевинских дозвола и 880 решења, што су такозване мини дозволе", каже Дамњановић.

Истиче да је то Министарство реаговало у свим локалним самоуправама, где је утврдило да се закон не примењује.

"У почетку примене је било малих недоумица, што се увек дешава када промените правила понашања. Министарство је интервенисало и донело подзаконска акта која омогућавају непосредну примену закона у свим локалним самоуправама", објашњава Дамњановић.
Наглашава да се Министарство припрема за следећу фазу примене закона од 1. јануара, када ће у Србији коначно почети да се издају електронске грађевинске дозволе.

"Изабран је софтверски пакет који омогућава издавање електронских дозвола и већ у октобру Министарство ће заједно са својим партнерима УСАИД-ом и НАЛЕД-ом почети едукацију запослених за примену тог система издавања грађевинских дозвола", навела је Дамњановић.

Додаје да се на основу броја издатих грађевинских дозвола може рећи да је пуна имплементација Закона о планирању и изградњи у току, али да је уочено да неке општине, на пример, траже од странака да доставе доказе које би морале саме да прибављају по службеној дужности.

Дамњановић каже да Министарство интензивно ради на отклањању тог проблема.

У јуну 2015. је издато скоро 40 одсто више грађевинских дозвола у односу на јун прошле године.

Према подацима Министарства, само у јулу је издато три пута више дозвола - 606, у односу на март, што је био први месец примене закона када су издате 202 дозволе по обједињеној процедури брзог издавања грађевинских дозвола.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи