Читај ми!

У Прешево из Македоније стигло близу 5.000 миграната, формиран још један камп

Велики број миграната стигао је јутрос из Ђевђелије у Прешево. У Прихватном центру је хиљаду људи, а у кампу у Миратовцу око четири хиљаде миграната. Они који су прешли грчко-македонску границу и дошли до Ђевђелије, ноћас су организовано – аутобусима, минибусевима и такси возилима – кренули за Србију. Екипа РТС-а у колони са избеглицама које прелазе границу.

У Прешеву је тренутно око пет хиљада миграната који су током ноћи и данас стигли из Македоније. Од тог броја, у Прихватном центру је хиљаду људи, а у кампу у Миратовцу око четири хиљаде миграната. Њих до Прешева превозе аутобусима и стално пристижу нове групе, а неки долазе и пешке.

Како јавља дописник РТС-а, у Центру је велика гужва, као и на улици. Мигранти чекају у редовима, највише је мушкараца, али је и доста жена, трудница и деце. Они су видно исцрпљени, уморни, има повређених и болесних. Једна жена се породила у кампу у Миратовцу.

Мигранти добијају сву потребну помоћ, али нестају залихе хране и друге потрепштине.

У Прихватном центру је све организовано јер су били спремни на већи број људи.

Полицијски службеници су, први пут од отварања Центра, радили целу ноћ и издавали потврде мигрантима. Процедура је таква да мигранти, чим добију папире, аутобусима крећу ка Београду.

Прешево је данас посетио министар одбране Братислав Гашић који је рекао да је на пољу у Миратовцу формиран још један велики камп за прихват избеглица са Блиског истока који из Македоније прелазе у Србију.

Гашић је додао да је огроман број људи ушао у Србију у претходна 24 часа, као и да се очекује сличан интензитет прилива избеглица и у наредних дан или два. 

"Имамо добру организацију државних органа који сви заједно раде на прихвату миграната. Ови људи осећају хуманост Србије према њима, а са оволиким бројем миграната нисмо до сада имали ниједан инцидент", казао је министар, додавши да постојеће залихе хране нису довољне, као и да недостаје вода за потребе избеглица. 

Према речима министра, током дана ће у прихватни камп у Миратовцу стићи екипа лекара из нишке Војне болнице, а биће спроведена и струја како би на лицу места могле да се издају потврде мигрантима о намери да затраже азил у Србији. 

На пољу у близини прешевског села Миратовца, постављено је девет великих шатора, које је донирао Руско-српски хуманитарни центар у Нишу, као и већи број малих шатора које су избеглице понеле са собом. Камп обезбеђују полиција и припадници Жандармерије с борбеним возилима.

Македонија пропустила избеглице, нема више драме

На граничном прелазу Богородица и у Ђевђелији, где се данима одвијала избегличка драма, од јутрос готово да нема избеглица, јер су македонске власти прошле ноћи пропустиле њих неколико хиљада преко своје границе и транспортовали их аутобусима и ванредним вагонима на север ка Србији. У Табановцима се могу видети веће гужве и мигранти који иду ка шуми. Екипа РТС-а је у колони са избеглицама које прелазе границу.

У безграничном простору јутрос има само стотинак миграната који чекају да буду пропуштени, а грчки булдожери равнају земљу и скупљају смеће.

На самој граничној линији с македонске стране више нема јаких полицијских снага, већ свега дванаестак полицајаца и једно транспортно возило.

Од синоћ кордон македонске војске и полиције на македонско-грчкој граници повремено пропушта организоване групе миграната.

Из Грчке стижу најаве да се број избеглица у Солуну свакодневно увећава због пристизања нових бродова са Блиског истока и из Африке.

Како је јавио репортер РТС-а, јутрос је на станици у Ђевђелији била велика гужва јер планирани воз у 4.30 из Ђевђелије пут Табановаца није на време стигао у станицу.

Између Ђевђелије и границе почела је изградња прихватног центра у коме ће, како је најављено, бити прва регистрација избеглица које уђу у Македонију.

"Одлучили смо да прихватни пункт за регистровање избеглица буде ван града како бисмо вратили мир нашим грађанима. Избеглице се углавном налазе код железничке и аутобуске станице. У граду их нема, али житељи Ђевђелије о актелном проблему нерадо говоре", рекао је Иван Франгов, градоначелник Ђевђелије. 

Полицијски кордон је у суботу у поподневним сатима пробило готово 1.000 људи, а мање групе успеле су да пређу грчко-македонску границу на местима која немају јако полицијско и војно обезбеђење. 

Ванредни возови који са железничке станице у Ђевђелији превозе избеглице у Србију, од суботе имају по четири уместо по два вагона.

Очекује се да сви који долазе из Грчке и Македоније пређу у Србију, јер је намера највећег броја њих да затраже азил у некој од развијенијих земаља ЕУ.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи