Читај ми!

"Земље чланице ЕУ саме одлучују о ГМО"

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић је током радне посете Словенији, учествовала на министарској конференцији "Како очувати пољопривреду у Европи без ГМО" у Птују, саопштило је ресорно министарство.

"Главна тема конференције је Декларација коју је недавно усвојила Европска комисија, а која пружа могућност земљама чланицама ЕУ да се саме изјасне о томе да ли дозвољавају или су ипак за то да се забрани или делимично ограничи производња генетски модификованих организама", изјавила је Богосављевић Бошковић, пренео је Танјуг.

Подсетила је да је до сада у ЕУ важило правило да је дозвољена производња генетски модификованих организама за поједине културе.

"Како су поједине земље уочиле извесну опасност од ширења ГМО култура у пољопривреди, успеле су да се договоре и да Европска комисија промени свој став и усвоји декларацију која пружа могућност свакој земљи чланици ЕУ, да у складу са својим интересима дозволи или ограничи ову производњу или је у потпуности забрани", рекла је Богосављевић Бошковић

Министарка је објаснила да је реч о Директиви 412, која је донета почетком године и која је сада у поступку примене, односно у поступку је њена уградња у законске оквире, о чему се и говорило на данашњој конференцији.

Она је истакла да Србија има одличне предиспозиције за развој органске производње и производње производа са ознакама имена порекла или ознакама географског порекла, подсетивши да је у Србији важећи Закон који забрањује и производњу и промет генетски модификованих организама.

Учесницима су се на министарској конференцији обратили министар пољопривреде Словеније Дејан Жидан, Мађарске Иштван Нађ и председавајући Савета ЕУ за пољопривреду и рибарство Фернанд Етген.

Министарка Богосављевић Бошковић ће сутра присуствовати свечаном отварању 53. Међународног сајма пољопривреде и хране "АГРА" у Словенији (Горња Радгона), где ће након организованог обиласка Сајма, посетити штандове српских компанија, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи