Читај ми!

Сложни Козељци асфалтирали пут

Љишко село Козељ одавно је познато по предузимљивим и сложним мештанима који не чекају на помоћ државе и Општине. Сами стварају боље услове за опстанак села, што је подстакло локалну самоуправу да им помаже. У најновијој акцији мештана и Општине вредној девет милиона динара за асфалтирање пута – петину новца сакупило је осам домаћинстава.

Нови асфалт је обрадовао мештане љишког села Козељ. У новој заједничкој акцији са локалном самоуправом, мештани су помогли асфалтирање више од два километра пута.

"Моја генерација и генерација моје деца остала је овде, и ми без пута, струје и телефона не бисмо могли да опстанемо. То је онај мотив што смо ја и моје комшије, нас осам овде, сакупили негде око 20.000 евра и, уз помоћ Општине и државе, изградили пут", каже Милан Обрадовић из села Козељ код Љига.

Мештани села, који се искључиво баве пољопривредом, већ годинама се, на овај начин, сами организују. У селу с много младих обновљени су и део школе и сеоски дом, који је после година пропадања поново место окупљања и, као некада, сеоских игранки.

"Од ових игранки већ је било неке користи – три брака је било. Од прве игранке момак се упознао са девојком, оженио се, ту у селу живи. Напредује кућа, добио је кћерку, друго је на путу", каже Милан Ристивојевић из Козеља.

Председник МЗ Козељ Миша Илић каже да је њихово село последњих деценија једно од ретких где су људи стално сложни и увек спремни да нешто организују – било да је у питању пут или грађевина.

"Дом је направљен захваљујући мештанима који су били сами иницијатори свега, наравно, уз помоћ самоуправе", каже Илић.

Сложни Козељци су подстакли и друга села у општини Љиг да, заједно с општином, асфалтирају око 10 километара сеоских путева.

"Они су такви људи да те просто натерају да их пратиш и да помогнеш. Јер чим су они спремни да у ово тешко време издвоје средства из свог џепа, онда и Општина и локална самоуправа мора то да прати", каже заменик председника Општине Љиг Миодраг Старчевић.

У Козељу очекују да им држава и Општина, као и до сада, притекну у помоћ и у обнови још једне школске учионице и преосталих необновљених мостова после поплава.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи