Годишњица нестанка новинара у Ораховцу

Удружење новинара Србије и Друштво новинара Косова и Метохије обележили су данас 17 година од нестанка новинара Радио Приштине Ђуре Славуја и Ранка Перенића у околини Ораховца. Претпоставља се да су их отели припадници Ослободилачке војске Косова. Канцеларија за КиМ тражи да се обнови истрага злочина над новинарима.

На месту где је табле са именима несталих новинара, УНС и ДНКиМ су поново затражили да надлежне институције, Еулекс и Унмик, Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије и Суд за ратне злочине на КиМ који треба да буде основан, покрену и обнове истраге, јавном кампањом и кроз институцију заштићених сведока подстакну истраге и појединце да проговоре о злочинима над новинарима.

"Ми очекујемо правду и надамо се да ће неки нови људи у Специјалном суду да одговоре на питања која годинама постављамо- зашто наше колеге Ђуро Славуј и ранко Перенић нису данас међу нама, ко јеодговоран за отмице", рекао јеБудимир Ничић, председник ДНКиМ.

Новинарска удружења подсећају да нису расветљене ни друге отмице и убиства новинара у Покрајини, Љубомира Кнежевића, Александра Симовића, Марјана Мелонашија, Момира Стокуће, Мила Буљевића.

"Ја верујем да ми који смо живи не смемо да престанемо да трагамо за истином о судбини наших колега и не смемо да одустајемо од чињенице да је убиство новинара и покушај убиства истине", каже Милорад Додеровић, члан управе УНС-а.

"Остаје нам нада и за ове људе да ћемо сазнати шта им се догодило и шта се то страшно догађа у заједници, у друштву које 18 година крије шта се догодило људимакоји су имали јавну одговорност и јавни посао", наводи Живојин Ракочевић, новинар.

Спомен плоча на месту где су Ђуро Славууј и Ранко Перенић последњи пут виђени, ове године није рушена. Претходне три јесте, а да ни за то нико није одговарао.

Канцеларија за Косово и Метохију поново је позвала Еулекс и све надлежне међународне и локалне институције да обнове истрагу и пронађу и процесуирају починиоце отмице новинара, Славуја и Перинића, као и починиоце осталих злочина над новинарима на Косову и Метохији.

Ђуро Славуј и Ранко Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха.

Према подацима породица, последњи пут су виђени у Великој Хочи, у преподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилачке војске Косова.

Аутомобил у којем су били, плава "застава 128", никада није пронађен, а до данас породице Перенић и Славуј немају никакве званичне информације о њиховој судбини.

Канцеларија за Косово и Метохију подсетила је да још увек нису расветљена ни убиства и отмице Љубомира Кнежевића, новинара приштинског 'Јединства' и дописника 'Политике', који је отет 6. маја 1999. године код Вучитрна и Александра Симовића, новинара и преводиоца, који је нестао пре тачно 16 година, 21. августа 1999. године у Приштини.

Такође, Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини, Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине, а медијског радника Мила Буљевића је 25. јуна 1999. године, недалеко од избегличког центра у Приштини, отела ОВК.

Поред њих, на Косову и Метохији убијени су и албански новинари листа "Бота сот" Беким Кастрати (2001) и Бардиљ Ајети (2005).

"Коначно расветљавање ових злочина и проналажење и кажњавање њихових виновника, био би предуслов за изградњу поверења српског народа у међународне и покрајинске инситуције на Косову и Метохију, као и за нормализацију суживота у Покрајини", навела је у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи