Читај ми!

Србија се решава опасног отпада

За десетак дана биће завршено уклањање опасног индустријског отпада старог две деценије из затворене фабрике "Прва искра" у Баричу. На тој локацији биће изграђена фабрика ауто-делова. До краја године опасан отпад биће уклоњен с још 11 места у земљи, најављује Министарство пољопривреде и заштите животне средине.

Првобитно је саопштено да је у кругу фабрике "Прва искра Барич" 500 тона опасног индустријског отпада. Испоставило се да је у питању хиљаду тона.

"Ово је једна приоритетна локација за збрињавање историјског отпада с обзиром и на количину отпада и чињеницу да је ово локација узводно од Макиша на обалама Колубаре и Саве, да је заиста била велика и потенцијална еколошка опасност за водоснабдевање грађана Београда", рекла је министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић.

Очишћене су и околне локације, а у фабрику ауто-делова која ће бити изграђена на том месту биће уложено 60 милиона евра.

"Ми смо имали запарложену локацију са хиљаду тона опасног отпада, са ниједним радним местом, а данас имамо могућност да се након напуштања овог отпада ова локација спреми за уговор потписан са инвеститором за запослење 1.400 људи", каже Мирослав Чучковић, председник Општине Обреновац.

Осим 100 тона косорба, који ће бити извезен у Немачку, сав отпад биће прерађен у Србији.

У Србији се годишње генерише осам милиона тона отпада. Од тога је 600.000 тона опасан отпад. Контролом 80 предузећа у стечају и реструктурирању еколошка инспекција је установила да тамо постоји више од 5.000 тона историјског опасног отпада.

Моћи ће да одахну и Шапчани јер је у току измештање 120 тона индустријског отпада из круга некадашње "Зорке".

"Ми смо се концентрисали све ово време највише на такву индустрију, предочавајући проблем и проблем је препознат, средства су одвојена и кренуло се у то... Ићи ћемо и следеће године са акцијом у овим осталим фирмама, очистићемо Србију од опасног отпада", рекао је Жељко Пантелић, начелник Инспекције за заштиту животне средине.

У наредна три месеца, за уклањање отпада из пропалих фабрика, старог и више деценија, држава је издвојила 230 милиона динара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи